library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

02.10.2018

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек.

Сьогодні бібліотеки — це не лише книгозбірні, але й інформаційні, культурні і освітні центри. Ми давно вже не вписуємося в рамки традиційних уявлень про бібліотеки. Змінюється час, змінилися й інформаційні потреби наших читачів. Але по суті бібліотекарі залишилися ідеалістами, нас поєднує любов до книги. В цей день бажаємо колегам натхнення і плідних звершень, здоров'я і достатку, любові і мудрості у виконанні благородної місії бути справжнім помічником та порадником на шляху до вершин знань. Багато уже зроблено, але ще більше попереду. Тому зичимо професійного зростання, творчої наснаги, вдячних користувачів, відчуття справжнього задоволення від своєї роботи.

28.09.2018

28 вересня — 100 років від дня народження Василя Сухомлинського, видатного педагога-новатора і письменника, член-кореспондента Академії педагогічних наук.

28 вересня — 100 років від дня народження Василя Сухомлинського, видатного педагога-новатора і письменника, член-кореспондента Академії педагогічних наук. Педагог створив оригінальну систему педагогічного виховання, що опирається на принципи гуманізму, на визнання особистості дитини найвищою цінністю, на яку повинні бути орієнтовані процеси виховання і освіти, творчу діяльність згуртованого колективу педагогів-однодумців і учнів.

26.09.2018

26 вересня - народився американський поет, драматург і літературний критик Т. С. Еліот.

Він одного разу сказав, що "поет повинен взяти як матеріал свою мову, як це насправді говориться навколо нього". Але для Еліота це, мабуть, було складніше, ніж здається: він народився і виріс у Міссурі, потім навчався в Новій Англії та Парижі, перш ніж переїхати до Англії на 25 років. Творчість Еліота була новаторською та широко оціненою, він виграв Нобелівську премію з літератури в 1948 році. Його життя і діяльність продовжували досліджуватися науковцями впродовж десятиліть.

21.09.2018

Міжнародний день миру

Щорічно 21 вересня суспільство усіх країн відзначає Міжнародний день миру. Саме у цей день Генеральна Асамблея оголосила дату зміцнення ідеалів миру посеред усіх країн і народів. День був започаткований в 1981 році, а вперше проведений Міжнародний день миру у вересні 1982 року. 7 вересня 2001 року ГА ООН запропонувала розширити значення цієї події, закликаючи ворожі сторони усього світу оголосити щорічно Всесвітній день припинення вогню і відмовитися від насильства.

20.09.2018

120 років від дня народження мовознавця Чередниченка Івана Григоровича

20 вересня — 120 років від дня народження мовознавця Чередниченка Івана Григоровича. Він українець за національністю, хоч народився 8 березня 1898 року в станиці Калузькій на Кубані, там же й навчається, вступає до аспірантури, захищає кандидатську дисертацію в 1940 році, працює деканом факультету мови і літератури одного з учительських інститутів.

18.09.2018

Міжнародний день демократії (International Day of Democracy).

Міжнародний день демократії (International Day of Democracy). Встановлений Генеральною асамблеєю ООН в 2007 році (резолюція A / RES / 62/7) і відзначається щорічно 15 вересня. Ця дата приурочена річниці першої міжнародної конференції відновлених і нових демократій, яка відзначалася в 2008 році. ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям започаткувати нове свято (привід звернути увагу на стан демократії в світі).

18.09.2018

Річниця укладення Гадяцької угоди

16 вересня - знаменна річниця укладення Гадяцької угоди, з подачі гетьмана Івана Виговського, між Річчю Посполитою і Гетьманщиною було укладено договір про приєднання Гетьманщини до складу Речі Посполитої як третього рівноправного члена двосторонньої унії Польщі та Литви.

17.09.2018

Cемінари з питань використання системи LitPro

З 18 до 20 вересня 2018 (вівторок, середа, четвер) Наукова бібліотека проводитиме практичні семінари з питань використання системи LitPro. Тут Ви зможете ознайомитися з особливостями роботи системи LitPpro, отримати відповіді на запитання, що Вас цікавлять, запропонувати покращення системи.

11.09.2018

9 вересня — 190 років з дня народження одиного з найбільш відомих російських письменників і мислителів, одиного з найвидатніших письменників світу Льва Толстого.

Лев Толстой в юності хотів бути на висоті в суспільстві і як представник золотої молоді міг би собі це дозволити, але йому заважали природна сором'язливість і відсутність зовнішньої привабливості. Замість цього молодий граф виробив звичку до постійного самоаналізу. Він шукав себе на Кримській війні, звідки пішли його «Севастопольські оповідання», в Європі, в родовому маєтку «Ясна Поляна», де заснував школу для селянських детей. Весь час писав, ніби вів щоденник своїм думкам про сенс життя, про секрет загального щастя. Він був азартним гравцем в карти, а ближче до 60 років, коли вже були написані фундаментальні романи «Війна і мир» і «Анна Кареніна», всерйоз подумував про самогубство. Все зроблено ... Навіщо жити? - питав його нещадний самоаналіз.Однак, духовна криза минула. На рубежі XIX і XX століть Толстой був для своїх сучасників авторитетною медійною фігурою. По цей день письменник лишається тим російським автором, якого найбільш читають у світі. Запрошуємо усіх охочих відвідати книжкову експозицію у секторі читальних залів з нагоди пам'ятної дати.

10.09.2018

8 вересня — Міжнародний день письменності.

Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі. Всесвітній день грамотності започатковано Організацією Об’єднаних Націй більше трьох десятків років тому. Відзначається він з 1976 р. за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО. Цього дня в Парижі відбудеться церемонія нагородження лауреатів Міжнародних премій за розповсюдження грамотності 2008 р. Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у ХХІ столітті.