library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

09.11.2018

IV Науково-практична online конференція «Бібліотечна справа у сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи» 21 листопада – 3 грудня 2018

Шановні колеги, Запрошуємо Вас взяти участь у IV науково-практичній online конференції «Бібліотечна справа у сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи». Повнотекстові доповіді (статті та тези) приймаються до 15 листопада 2018 року шляхом відправки через спеціальну форму на сайті конференції. Для подачі заявки необхідно створити обліковий запис. Обговорення надісланих матеріалів проводитиметься у дистанційному форматі шляхом коментування статей та тез на сайті конференції з 21 листопада до 03 грудня 2018 р.

08.11.2018

9 листопада у нашій державі відзначається День української писемності та мови.

9 листопада у нашій державі відзначається День української писемності та мови. Ця дата була встановлена указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку на честь Преподобного Нестора-літописця, батька вітчизняної історії та словесності. Від часів пергаментів преподобного Нестора, «Слова о полку Ігоревім» та Острозької Біблії нашою мовою говорить серце і душа української землі.

07.11.2018

8 листопада 2018 року в Науковій бібліотеці НаУОА відбудеться презентація Літературно-наукового альманаху “Геопоетичні студії”.

8 листопада 2018 року в Науковій бібліотеці НаУОА відбудеться презентація Літературно-наукового альманаху “Геопоетичні студії”. Ініціатором випуску збірника є викладач кафедри української мови та літератури Кочерга Світлана Олексіївна. Редактор — Семерин Христина. Більшість робіт, які увійшли в збірник, написані членами наукового студентського гуртка «Genius loci» («Геній місця»), керівником якого є Світлана Кочерга. Альманах присвячений вивченню різних аспектів малодослідженого в українському літературознавстві феномені геопоетики. Окремий розділ присвячено поезії та прозі творчої молоді.

01.11.2018

1 листопада — 100 років від дня проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Відомо, що після розколу в жовтні 1918 р. Австро-Угорської імперії на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до заходів щодо створення власної держави. Так, з вересня 1918 р. у Львові були створені: Військовий Комісаріат, Українська Народна Рада. 19 жовтня 1918 р. було проголошено Українську державу на усій етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради був обраний Євгеній Петрушевич. Не отримавши від австрійського уряду передачі собі всієї повноти влади, було вирішено взяти владу у Львові озброєним шляхом.

29.10.2018

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників. Свято, яке відзначають в Україні щорічно, у день завершального виторгнення військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. Під час Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбувалися важливі бойові дії за визволення Європи від нацизму. У процесі витіснення нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, упродовж січня 1943 – жовтня 1944 було проведено ряд наступальних операцій.

24.10.2018

Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (ООН)

Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (ООН). Ця організація була заснована 24 жовтня 1945 року у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Метою діяльності ООН є підтримання і зміцнення миру, розвиток співробітництва між державами, дотримання прав людини, охорона навколишнього середовища, боротьба з хворобами і скорочення масштабів бідності.

22.10.2018

International Open Access Week

У межах Міжнародного тижня відкритого доступу (International Open Access Week), який цього року проходить під гаслом "Відкритий для того щоб..." Науковою бібліотекою Національного університету "Острозька академія" організовується серія практичних занять, орієнтованих на здобуття знань, умінь та навичок роботи з системами, які допоможуть, використовуючи філософію відкритого доступу, покращити доступ до наукових досліджень та їх результатів, знайти колег, що мають спільні наукові інтереси з Вами, зробити наукові дослідження та оцінювання знань студентів більш прозорими.

14.10.2018

14 жовтня - День козацтва України

14 жовтня - День козацтва України, святкується у день захисту Пресвятої Богородиці, яка є покровителькою українського козацтва. Зокрема, запорізькі козаки мали церкву на честь Пресвятої Богородиці в Запорізькій Січі. Свято було засновано Указом Президента України з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості.

02.10.2018

Сьогодні, 2 жовтня - ювілей (75-ліття) відомого українського поета, драматурга, перекладача, автора українських пісень Богдана Стельмаха.

Сьогодні, 2 жовтня - ювілей (75-ліття) відомого українського поета, драматурга, перекладача, автора українських пісень Богдана Стельмаха. Любити його творчість можна за різні види діяльності, але ми беззаперечно цінуємо його за успішну співпрацю з Володимиром Івасюком. Адже геніальним композитором було створено мелодію на шість віршів автора, вони стали хорошим результатом дружби обох творчих людей. Передусім, це – «Два перстені», «Лиш раз цвіте любов», «Запроси мене у сни свої» та ін.

02.10.2018

1 жовтня - 160 років від дня народження Адріана Феофановича Кащенка

1 жовтня - 160 років від дня народження Адріана Феофановича Кащенка, українського письменника, талановитого романіста кінця XIX – початку XX ст., співця запорозького козацтва, на книгах якого зросло не одне покоління українців.