library
Головна » Бібліотека » Новини » 24 грудня - 220 років від дня народження Адама Бернарда Міцкевича (1798-1855), одного з найвидатніших польських поетів, засновника романтизму в польській літературі, діяча національно-визвольного руху.

24 грудня - 220 років від дня народження Адама Бернарда Міцкевича (1798-1855), одного з найвидатніших польських поетів, засновника романтизму в польській літературі, діяча національно-визвольного руху.

26.12.2018

Засновник польської романтичної драми. У Західній Європі його порівнюють з Байроном і Гете. Під час свого життя в Парижі був професором Слов'янської літератури в Колеж де Франс. В основному відомий як автор поетичної новели «Дзяди» і національного епосу «Пан Тадеуш», який вважається останнім великим епосом шляхетної культури Речі Посполитої.

 

Також його вважають національним героєм Польщі. Міцкевич, «людина великої трагічної долі і високопатріотичний подвигу», був одним з найвідоміших і знаменитих поляків свого часу. Ним захоплювалися Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Шопен, Жорж Санд та інші.

 

Власне кажучи, поетична діяльність Міцкевича тривала недовго - близько 12 років після цього він жив і працював як публіцист і як громадський діяч (ще 21 рік). Причини, чому він «зламав своє поетичне перо» не зовсім ясні, проте, як писав Бой-Желенський, «ці останні роки життя були неписаною творчістю поета».