library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

10.03.2024

10 березня відзначають День Державного Гімну України

10 березня в нашій державі відзначають День Державного Гімну України.
Це свято було затверджене 7 грудня 2021 року Кабінетом Міністрів України.
Сьогодні його впізнають і шанують в усьому світі.
Гімн – наш символ незалежності, свободи, волелюбності, незламності, віри та надії.
Це душа української нації.
Сьогодні він, як Прапор і Герб, об’єднує українців у боротьбі з російським агресором.

09.03.2024

9 березня 2024 року відзначається 210 років від дня народження видатного українського поета, художника Тараса Григоровича Шевченка

«Борітеся – поборете, Вам Бог допомагає!
За вас правда, за вас слава, І воля святая!»,

Тарас Шевченко

Його називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм, борцем за свободу українського народу.
Кожне слово, написане поетом і досі актуальне.

04.03.2024

75-річчя від дня народження Володимира Івасюка

Володимир Івасюк - буковинський Орфей,
хто оволодів золотою лірою подарованою
Аполоном, але не приручав нею диких тварин,
не рухав дерева і скелі, він зробив дещо
більше:власною піснею повернув українському
народові співучий голос, зірваний у Другій
світовій війні та осиплий в надривному
будівництві комунізму. І зробив це безжурний
музика так легко, так природно, ніби вдихнув на
повні груди столітні туги та печалі, а видихнув
радість і надію прийдешнього.

Олександр Рудяченко

21.02.2024

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Щороку 21 лютого починаючи з 2000 року увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, або Міжнародний день материнської мови.
Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.
Українська поетеса Ліна Костенко влучно зауважила: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову». Знати, берегти рідну мову – обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

19.02.2024

День Героїв Небесної Сотні

20 лютого щорічно відзначається День Героїв Небесної Сотні згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015 "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні".
Події того дня стали кульмінацією Революції Гідності. За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від "багатовекторності" у зовнішньополітичному курсі, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни заплачено дуже велику ціну – людські життя.
Із метою вшанування пам’яті громадян, які загинули під час Революції Гідності у боротьбі за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє України, завдяки яким було змінено хід історії нашої держави, встановлено День Героїв Небесної Сотні.

15.02.2024

16 лютого - День єднання

Взимку 2022 року американська та західноєвропейська розвідки попереджали Україну про можливе вторгнення РФ і навіть називали дату - 16 лютого. Ніхто не хотів вірити в це - країна продовжувала жити своїм життям і турботами. Але в суспільстві все-таки почалися хвилювання. Для підняття духу і, щоб зменшити психологічний тиск, президент України Володимир Зеленський встановив нове свято, покликане нагадати, що саме в єднанні - наші сила та міць.

14.02.2024

14 лютого - Міжнародний день дарування книг

14 лютого кожного року світ відзначає цікаву та молоду подію під назвою Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day), яка з’явилась в США у 2012 році. Власниця сайту з дитячими книгами Еммі Бродмур поділилась ідеєю, котра полягає у добровільному обміні книгами.
Міжнародний день дарування книг з’явився завдяки підтримці групи пристрасних людей, які хотіли, щоб читання святкувалося. Свято стрімко набуло популярності у всьому світі. Зараз це свято визнане в усьому світі, і люди відзначають його по-різному.

13.02.2024

13 лютого - 140 років від дня народження Наталії Дмитрівни Полонської-Василенко

Сучасники зауважували її виняткову елегантність, врівноваженість та ерудицію. Вона тим часом пам’ятала себе маленькою дівчинкою із синичкою на плечі. Її світлини та голос випромінюють благородну поставу спадкоємиці дворянської крові, що свідомо обрала шлях української дослідниці давнини. Життєпис Наталії Полонської-Василенко дає змогу поглянути на типові сценарії та унікальні збіги обставин у долі української науковиці, що досвідчила дві світові війни, перші та другі визвольні змагання, репресії й еміграцію.

07.02.2024

Тестовий доступ до бази даних

Шановні науковці та студенти!

З 07.02 2024 до 07.03.2024 відкрито тестовий доступ до бази даних AMERICAN PSYCOLOGICAL ASSOCIATION

APA PsycTests: https://psycnet.apa.org .

29.01.2024

Реєстрація на вебінари лютого відкрита.

Clarivate продовжує безкоштовні вебінари українською