library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

04.12.2018

5 грудня — 140 років від дня народження Олександра Олеся, українського письменника, драматурга, поета, представника епохи символізму.

Песимізм, страх смерті, безвір'я, розгубленість опановували ним. Його переважно займали питання форми і естетики в художній творчості в поєднанні з абстрактною філософічністю. В цьому відношенні він мав великий вплив на ряд наступних українських поетів-націоналістів періоду 1905-1907. У 1910 письменник пише драматичний етюд лірико-символічного характеру «По дорозі в казку»: герой веде народ в казкову країну «загального щастя», але надривається в боротьбі з інертністю маси, яка закидає його камінням. Звеличення «трагічної особистості» - прототипу позбавленого підтримки мас «національного вождя» - фашиста - така ідея цього твору і ряду драматичних етюдів і одноактних п'єс Олеся.

01.12.2018

Серед сучасних проблем, з якими стикається світ, можливо, найбільшою є СНІД та ВІЛ-інфекції.

Згідно з офіційними даними, серед цих інфекцій у період з 1981 по 2007 померло більше 25 мільйонів людей. Незважаючи на покращені превентивні заходи, а також поліпшення антиретровірусної терапії, ця проблема все ще залишається занепокоєнням у всьому світі.

Ідея Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом вперше була започаткована 1987 р. двома працівниками охорони здоров'я, які працюють у Всесвітній організації охорони здоров'я. Ідея була затверджена тодішнім директором ЮНЕСКО. Перший Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року.

29.11.2018

29 листопада - 240 років від дня народження Г. Ф. Квітки-Основ’яненка (1778-1843), українського письменника, драматурга, засновника одного з перших українських театрів та української літератури в цілому.

Він був нащадком відомої та найстаршої родини шляхти в Слобідській Україні. Серед його предків є найвідоміший полковник Григорій Семенович Квітка. Соціальна, офіційна та благодійна діяльність Г.Ф.Квітки була відзначена численними нагородами, але найвідомішим він став завдяки своєму літературному дару. Співпрацюючи з популярними столичними журналами, він інтенсивно кореспондувався з відомими літературними діячами: М.П.Погодіним, П.А.Плетньовим, В.І.Далем, Є.П.Гребінкою, підтримував дружні відносини з В.А.Жуковським.

23.11.2018

25 листопада — 180 років від дня народження Івана Нечуя-Левицького, письменника і публіциста, прозаїка.

Впродовж усього свого життя Іван Семенович активно займався саморозвитком, постійно вдосконалював свої знання в літературі, історії, фольклорі. Під час педагогічної роботи, письменник намагається писати невеликі розповіді і п’єси. Творчість прозаїка достойно оцінили тогочасні критики, а вже у 60-х роках твори письменника мають свого поціновувача. Він з тоненькою долею іронії спостерігає особливість побутового існування народу, точно передаючи особливий національний колорит тодішнього життя.

23.11.2018

24 листопада Україна та світ згадують жертв радянського геноциду українського народу 1932-33 рр.

Пам'ятні події традиційно проводяться в четверту суботу листопада. Менш ніж за два роки - з 1932 р. до 1933 р. - від цілеспрямованого терору тоталітарної радянської влади від 3 до 10 мільйонів українців, за різними даними, загинули жахливою смертю, коли “совєти” змусили селян в Україні приєднатися до колгоспів, захоплюючи їх зерно та інші продукти харчування. Головним чином, орієнтуючись на українських фермерів, в країні, яка століттями була відома як "хлібниця Європи", Сталін мав на меті знищити ті частини українського населення, які особливо протистояли радянській політиці репресій в Україні та тероризували вцілілих українських громадян.

21.11.2018

IV науково-практична online конференція «Бібліотечна справа у сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи»

Шановні колеги та гості сайту

Запрошуємо Вас взяти участь в обговорені публікацій IV-ї науково-практичної online конференції «Бібліотечна справа у сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи».
Матеріали конференції доступні для перегляду та коментування з 21 листопада 2018 року.
Після 3 грудня 2018 року матеріали конференції будуть доступні у архіві, а режим коментування буде закрито.
Для реалізації режиму коментування необхідно зареєструватися на конференції читачем та увійти під своїм обліковим записом.
Пряме посилання для створення облікового запису: Створити обліковий запис та зареєструватися.
Пряме посилання для перегляду матеріалів конференції: Переглянути матеріали конференції.

20.11.2018

21 листопада — День гідності та свободи, свято, яке має на меті відзначити початок двох революцій: Помаранчевої(2004) та Революцію Гідності(2013).

Попередником цієї дати є День Свободи, який відзначався раніше 22 листопада, допоки не був скасований Президентом Віктором Януковичем. “З метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору” - з такими словами було встановлено цю дату Президентом Петром Порошенком у 2014 році.

19.11.2018

Практичний семінар “Використання системи QA”

Шановні викладачі.

Запрошуємо відвідати практичний семінар на тему “Внесення інформації у систему QA (qa.oa.edu.ua)”.
Семінар відбудеться 27-го та 29-го листопада 2018 року (зареєструватися можна на зручну дату).
Час проведення семінару: 15:30.
Місце проведення семінару: 23 комп. лаб.
Пряме посилання для реєстрації: https://moodle.oa.edu.ua/mod/choice/view.php?id=18664

17.11.2018

17 листопада — 110 років від дня народження Кочура Григорія Порфировича, перекладача, поета, літературознавця, члена Спілки письменників України, дійсного члена НТШ.

17 листопада — 110 років від дня народження Кочура Григорія Порфировича, перекладача, поета, літературознавця, члена Спілки письменників України, дійсного члена НТШ. Був ініціатором більшості заходів у галузі українського художнього перекладу, мав великий вплив на зростання професійного рівня перекладацької майстерності та перекладознавчої думки в Україні, на рух шістдесятництва. Перекладав твори 30-ти національних літератур з 25-ти мов, зокрема давньогрецької, давньоримської, англійської, італійської, іспанської, німецької, французької, грецької та ін.

13.11.2018

14 листопада – 100 років від створення Директорії УНР.

Задля збереження своєї влади Павло Скоропадський проголосив федеративне об’єднання з небільшовицькою Росією. Саме це розпалило антигетьманське повстання, в результаті якого на чолі країни став новий уряд – Директорія УНР.