library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

04.01.2019

Графік роботи Наукової бібліотеки

Під час зимових канікул Наукова бібліотека НАУОА обслуговуватиме користувачів за таким графіком:
02 січня — 01 лютого 2019 р.:
9.00 — 13.00
07, 08, січня — вихідні
02 лютого (субота) — робочий день
Субота, неділя — вихідні

28.12.2018

З новим 2019 роком!

Різдвяні свята завжди сповнені світлими, чистимо почуттями, добром та щирістю, мріями про краще майбутнє та сподіваннями миру та злагоди.
Із Новим роком, нехай ці сподівання здійсняться для вас. Зичимо здоров'я, любові і радості не тільки від Різдва, але й від повсякденного життя.
В подяку за успішну співпрацю, ми хочемо побажати Вам, колеги, великої любові та наполегливості у вирішенні повсякденних проблем, успіхів у особистому житті та величезних здобутків у професійній сфері.

26.12.2018

26 грудня - 120 років від дня народження Євгена Павловича Плужника (1898-1936), українського поета, драматурга, члена літературної організації «Ланка» і «МАРС».

Автор поетичних збірок «Рання осінь», «Рівновага»; п'єс «У дворі на передмісті» «Змова в Києві», роману «Хвороба». Поезії Плужника властива особлива витонченість, глибока філософічність, імпресія. Фахівці не без підстав називали Плужника «видатним майстром імпресіоністичній поезії 20 століття».

26.12.2018

24 грудня - 220 років від дня народження Адама Бернарда Міцкевича (1798-1855), одного з найвидатніших польських поетів, засновника романтизму в польській літературі, діяча національно-визвольного руху.

Засновник польської романтичної драми. У Західній Європі його порівнюють з Байроном і Гете. Під час свого життя в Парижі був професором Слов'янської літератури в Колеж де Франс. В основному відомий як автор поетичної новели «Дзяди» і національного епосу «Пан Тадеуш», який вважається останнім великим епосом шляхетної культури Речі Посполитої.

21.12.2018

22 грудня виповнюється 185 роки від дня народження визначної української письменниці Марії Олександрівні Вілінської (літературний псевдонім – Марко Вовчок), яка дала новий подих українській літературі кінця 50-х – початку 60-х.

Вілінська була надзвичайно вродливою жінкою. Чоловіки захоплювалися, боготворили, кохали й проклинали Марію. Український письменник Тарас Григорович Шевченко теж піддався чарам та красі тендітної Марії. "Яке піднесено-прекрасне створіння ця жінка!" – говорив про неї Шевченко. Крім того, він неодноразово присвячував їй свої вірші.

13.12.2018

13 грудня - 125 років від дня народження Миколи Хвильового (Микола Григорович Фітільов,1893-1933), українського письменника, історіософа, головного діяча українського відродження 20-х років ХХ століття, одного з опонентів Москви.

Автор гострополемічних памфлетів «Камо грядеши», «Думки проти течії», «Україна чи Малоросія?», оповідань, новел, віршів. Микола Хвильовий - один із засновників художньої елітарної організації українських письменників ВАПЛІТЕ, де було зосереджено більшість талановитих в той час митців. Успіх до Хвильового прийшов після виходу в світ прозового збірника «Сині етюди» (1923), який стилістично і тематично почав нову модерну течію в українській літературі.

12.12.2018

Сприяння проекту “Підтримка бібліотек переміщених університетів Сходу”

Благодійний фонд “Бібліотечна країна” започаткував проект “Підтримка бібліотек переміщених університетів Сходу”, який включає поповнення книжкових фондів сучасного літературою, розробку стратегії розвитку бібліотек, професійний розвиток бібліотекарів, проведення просвітницьких заходів для студентів. Щоб реалізувати такий проект, діє кампанія по збору коштів на платформі https://biggggidea.com/project/pidtrimka-bibliotek-peremischenih-universitetiv/ . Планується зібрати 120 тис.грн., які подвояться до 240 тис.грн. Міжнародним фондом “Відродження” в разі успішного збору коштів.

12.12.2018

9 грудня — 410 років від дня народження Джона Мільтона, англійського поета, полеміста, письменника і державного службовця.

Він писав під час релігійного потоку та політичних потрясінь і найбільш відомий своєю епічною поемою "Втрачений рай" (1667).
Пишучи англійською, латинською, грецькою та італійською мовами, він отримав всесвітню популярність впродовж життя, а його знаменита Ареопагітика (1644), написана в засудженні перед публікацією цензурою, входить до числа найвпливовіших і тих, які пристрасно захищають історію свободи слова та свободи преси. Його прагнення до свободи поширилося на його стиль: він ввів нові слова латинської мови на англійську мову, і був першим сучасним письменником, який використовував не римовані вірші поза театром та перекладами.

12.12.2018

9 грудня — 155 років від дня народження Бориса Грінченка, українського письменника, педагога, лексикографа, літературознавця, перекладача, ученого, мовознавця, етнографа, громадсько-культурного діяча.

Автор фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури. Укладач чотиритомного тлумачного «Словаря української мови».

12.12.2018

9 грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день пам'яті жертв злочинів геноциду і попередження злочинності.

Це відповідний момент, щоб знову підтвердити нашу прихильність до запобігання серйозного міжнародного злочину.
Запобігання геноциду означає приділяти більше уваги новим попередженням щодо цього серйозного злочину та бути готовими негайно реагувати. Геноцид - це систематичний акт, який здійснюється впродовж більш тривалого періоду часу, відповідно до запланованих цілей та завдань. Геноцид також може відбуватися в ситуаціях, не пов'язаних зі збройними конфліктами.