library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

15.02.2019

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, встановлений Указом Президента від 11 лютого 2004 року

Ця дата обрана не випадково: 15 лютого1989 року завершилася радянська військова інтервенція в Афганістані. Через жорна тієї війни пройшли 160 тис. українців, 12 тис. з них отримали поранення, контузії, були покалічені, а 3360 - не повернулися до своїх домівок.

07.02.2019

7 лютого — 215 років від дня народження Миколи Маркевича (1804-1860), українського історика, етнографа, письменника, поета, музиканта

Прославився як історик, збирач архівних документів про наше минуле. Спадщина цієї багатогранної людини цінна нам перш за все за величезний архів і опубліковану п'ятитомну «Історію Малоросії». Це, зокрема, безцінне (майже єдине) джерело для пізнання свого родоводу нащадків української еліти IХ-ХVII ст.

04.02.2019

4 лютого 2019 року ми відзначаємо 19-й Всесвітній день боротьби проти раку

Рак - це хвороба, викликана неконтрольованим поділом, мутаціями - змінами в ДНК, які безпосередньо впливають на гени, а ті викликають нестримний приріст клітин. В здоровому організмі потужні генетичні механізми регулюють поділ клітин і їх загибель. Зате в ураженому раком організмі порушені механізми дають волю клітинам, а ті не можуть припинити свого поділу. Рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування.

29.01.2019

29 січня — річниця битви біля малого містечка Крути, яка хоч і закінчилась поразкою, але стала прикладом самопожертви та відваги українців заради своєї незалежності

На Аскольдовій могилі поховали їх – Тридцять мучнів українців. Славних, молодих… Цими словами з вірша Павла Тичини "Пам'яті тридцяти" висловлюється повага до молодих українців, які загинули у бою під Крутами, бою, який обріс легендами. І, попри поразку, став праобразом мужності та відваги для українського народу.

28.01.2019

27 січня — Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам'ять про жертви нацистського терору під час Другої світової війни. Україна на державному рівні приєдналася до цієї міжнародної дати в 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011 року).

22.01.2019

22 січня, в день проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, щорічно відзначається День Соборності України

В цьому році, в столітній ювілей Акту Злуки, це свято відзначається під гаслом «Разом з власної волі з 1919 року».У сучасному українському національному календарі дата 22 січня займає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі.

14.01.2019

Доступ до електронних баз даних Scopus та Web of Science

Шановні читачі Наукової бібліотеки, Національний університет «Острозька академія» в 2019 році отримав доступ до електронних баз даних Scopus та Web of Science. Така можливість була надана МІНІСТЕРСТВОМ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.

14.01.2019

12 січня — 125 років від дня народження Василя Михайловича Блакитного – українського письменника, публіциста, політичного і громадського діяча

Блакитний належав до тієї частини лівої української тогочасної інтелігенції, яка вірила в можливість створення нової України на нових соціалістичних засадах і пішла на співробітництво з більшовиками, беручи активну участь у «соціалістичному будівництві».

11.01.2019

9 січня — 160 років від дня народження Степана Йосиповича Смаль-Стоцького

Степан Йосипович Смаль-Стоцький — мовознавець, літературознавець (однин із перших теоретиків українського віршування), історик, педагог, політичний і громадсько-культурний діяч-народовець

08.01.2019

8 січня — 140 років від дня народження Степана Васильченка, українського письменника і педагога

Основною проблематикою творчості є життя дореволюційного села. Кращі оповідання відображають зростання політичної свідомості розбудженої революційними подіями бідноти («Мужицька арихметика», «Осінній ескіз»), розкривають невичерпні духовні сили трудового народу, його неабияку моральність, обдарованість («У панів», «На хуторі», «На розкоші»), виявивляють щиру підтримку знедолених сільських діток («Циганка», «Волошки», «Дощ», «Дома»). Широке відображення у художньому доробку автора знайшла тема учителювання. У «Записках вчителя» (1898 — 1905) та новелах «Вечеря», «З самого початку», «Божественна Галя», «Гріх» прозаїк реалістично змалював важке становище сільського вчителя і водночас показав визрівання у свого героя гнівного протесту проти деспотичних порядків. В оповіданні «Над Россю» письменник зобразив тип учителя того часу — чесного і розумного, непокірного і протестуючого. В цілому написаний традиційною оповідною манерою 19 ст., цей твір засвідчив характерні риси творчості Васильченка — ліричний авторський відступ, настроєвість, глибокий драматизм, лаконічний виклад, використання народнопісенної образності.