library
Головна » Бібліотека » Новини » 18 квітня - Міжнародний день пам'яток історичної культури

18 квітня - Міжнародний день пам'яток історичної культури

18.04.2019

Міжнародна рада з питань охорони пам'яток і визначних місць була заснована в 1965 році після прийняття Венеціанської хартії 1964 року. Рада оцінює об'єкти, які пропонуються країнами в Список всесвітньої спадщини ООН.

В Україні цей день називається «День пам'яток історії та культури» і встановлений Указом Президента від 23 серпня 1999 року, його також відзначають щорічно 18 квітня. У липні 2000 року вступив в силу Закон «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини в суспільному житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Відповідно до Закону, об'єкти культурної спадщини, що знаходяться на території України, охороняються державою.

Зараз в Україні налічується близько 1400 міст і селищ та понад 8 тис. сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. У столиці, зокрема, на державному обліку перебуває 675 пам'яток, з яких 390 - загальнодержавного, тобто національного значення. Два комплексу - собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями та Києво-Печерська Лавра занесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.