library
Головна » Бібліотека » Новини » 22 січня, в день проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, щорічно відзначається День Соборності України

22 січня, в день проголошення в 1919 році Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, щорічно відзначається День Соборності України

22.01.2019

У 2011 році День Соборності з'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою «День Соборності та Свободи України». У 2014 році Указом Президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

 

В цьому році, в столітній ювілей Акту Злуки, це свято відзначається під гаслом «Разом з власної волі з 1919 року».У сучасному українському національному календарі дата 22 січня займає одне з провідних місць і має глибокий символічний зміст: одвічної мрії українців на вільне життя в самостійній соборній незалежній державі.

 

У тексті Акту Соборності стверджувалося: «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка ».

 

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

 

З тих пір в Україні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності тепер відзначається на державному рівні щорічно.