library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

24.03.2018

24 березня — Всесвітній день боротьбя з туберкульозом

Дата вибрана не випадково, адже саме у цей день 1882 року Роберт Кох повідомив про відкриття бактерії, яка викликає це захворювання.У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі.

21.03.2018

21 березня — Всесвітній день поезії

У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

12.03.2018

12 березня — 155 років від дня народження Володимира Івановича Вернадського, основоположника геохімії, біогеохімії та радіології, автора теорії ноосфери, філософа, мислителя

Один із засновників Української академії наук, дійсний член та її перший голова-президент (з 1918 року). Засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського). Збагатив науку глибокими ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямів сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Основоположник теорії біосфери та ноосфери.

12.03.2018

9 березня — 204 роки з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, поета, художника, мислителя, громадського діяча, символа та пророка Української держави

Він — духовний батько сучасного українського народу, людина, яка присвятила своє життя збереженню і поширенню самобутньої народної мудрості тісно пов'язаній з стародавньою православною козацькою культурою і звичаями України.

09.03.2018

Тестовий доступ до CHEMnetBASE

Науковій бібліотеці НаУОА до 04.04.2018 р. відкрито тестовий доступ до CHEMnetBASE. CHEMnetBASE - це велика сукупність баз даних та словників з галузі хімії від CRC Press.

08.03.2018

Тестовий доступ від Routledge

Routledge — британський видавничий дім, крупне наукове видавництво, надало тестовий доступ для Острозької академії до ряду своїх ресурсів.

05.03.2018

5 березня — 115 років від дня народження Наталії Забіли, письменниці, перекладачки, члена Спілки письменників України

Авторка дебютувала віршем “Війна — війні”. Перші поезії написала під впливом модернізму. Наталія Забіла — майстриня казок, які відзначаються захопливими сюжетами, вдалим використанням традицій народної творчості, написані образною мовою, багато оповідають про тваринний і рослинний світ, легкі для сприйняття дитиною, з доброзичливим гумором.

03.03.2018

3 березня — Всесвітній день письменника

Відзначається за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року. ПЕН-клуб був заснований в 1921 році. Назва організації — абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets — поети, essayists — нарисовці, novelists — романісти. Цікаво, що абревіатура в даному випадку збігається зі словом “pen” — ручка в перекладі з англійської.

28.02.2018

Відкриття виставки Петра Ричкова

У дерев'яних рамах, колонах і безмежні суцільноскляні вікна. Старі нефарбовані двері у хатах-пустках і масивні ковані середньовічні. Різні, але однаково сприймаються як портали у різні світи. Рівнянин Петро Ричков показує у Науковій бібліотеці Національного університету “Острозька академя” ці обов'язкові елементи архітектури, які довелося побачити у мандрівках від Харкова, де народився, до Польщі, де нині викладає архітектуру.

22.02.2018

23 лютого — 60 років філософу, письменнику, публіцисту, доктору філософських наук, професору Кралюку Петру Михайловичу

Петро Михайлович є Заслуженим діячем науки і техніки України (2009), лауреатом Міжнародного літературного конкурсу “Гранослов” (1992), членом Національної спілки письменників України, а також членом Комітету зі щорічної премії Президента України «Українська книжка року». У Національному університеті “Острозька академія” працює з 2002 року, з 2005 — завідувачем кафедри релігієзнавства, водночас проректором з наукової роботи, з 2007 — першим проректором з навчально-наукової роботи.