library
Головна » Бібліотека » Новини » 1 листопада — 100 років від дня проголошення Західно-Української Народної Республіки.

1 листопада — 100 років від дня проголошення Західно-Української Народної Республіки.

01.11.2018

Відомо, що після розколу в жовтні 1918 р. Австро-Угорської імперії на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до заходів щодо створення власної держави. Так, з вересня 1918 р. у Львові були створені: Військовий Комісаріат, Українська Народна Рада. 19 жовтня 1918 р. було проголошено Українську державу на усій етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради був обраний Євгеній Петрушевич. Не отримавши від австрійського уряду передачі собі всієї повноти влади, було вирішено взяти владу у Львові озброєним шляхом.

В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 р. стрілецькі частини захватили важливі урядові заклади. Так була створена Західно-Українська Народна Республіка, до складу якої увійшли українські етнічні землі. Важливим досягненням діяльності ЗУНР було проголошення 22 січня 1919 р. в Києві Акта про Злуку ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську Народну Республіку.

Запрошуємо усіх охочих на книжкову експозицію з нагоди цієї пам’ятної дати, яка діє у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.