library
Головна » Бібліотека » Новини » 28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників

29.10.2018

28 жовтня — День визволення України від фашистських загарбників. Свято, яке відзначають в Україні щорічно, у день завершального виторгнення військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Під час Німецько-радянської війни (1941–1945) саме на території України відбувалися важливі бойові дії за визволення Європи від нацизму. У процесі витіснення нацистських окупантів з України силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн. осіб, упродовж січня 1943 – жовтня 1944 було проведено ряд наступальних операцій.

Завершилося вигнання нацистських окупантів з України повним витісненням угорських та німецьких військ із найбільш західного регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого та Першого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон України.

Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 20 жовтня 2009 року «…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні…».

Запрошуємо відвідати тематичну книжкову виставку, яка відбувається у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.