library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

07.10.2019

6 жовтня - День працівників освіти

Дата свята встановлена відповідним Указом Президента України від 1994 року. Оскільки він завжди є вихідним днем, то в школах учні вітають педагогів в п'ятницю, або суботу, що передує святу. Напередодні свята в школах проводяться урочисті заходи. Особливо популярним є «день самоврядування», коли учні дають можливість перепочити своїм вчителям і самі проводять уроки.

04.10.2019

5 жовтня - 110 років від дня народження Богдана-Ігоря Антонича

Видатний український поет, перекладач, літературознавець Богдан-Ігор Антонич прожив усього 27 років, але встиг залишити значний слід в українській поезії. Мало хто з сучасників розумів його велич, але цей поет був справжнісіньким українським хіпі, бо своєю творчістю підносив значення спокою, миру та сили природи. Сьогодні вірші автора перекладені багатьма світовими мовами, бо його нетипова філософська лірика дійсно унікальна.

04.10.2019

5 жовтня - 120 років від дня народження Олекси Стефановича

О.Стефанович був саме тим поетом, якого завжди очікують, поетом з високою духовною, культурною освітою, поетом, який своєю творчістю, незаангажованою в тогочасні проблеми, виводить нашу літературу на загальносвітові обшири. Він був людиною глибоко духовною, людиною глибоко віруючою, він захищав правду...

02.10.2019

Тестовий доступ до EBSCO EP Package

У межах співпраці з ELibUkr ми отримали тестовий доступ до EBSCO EP Package.
Пряме посилання на бази даних: http://search.ebscohost.com/
В розділі "Тестовий доступ" ви зможете дізнати детальніше про умови доступу та переглянути навчальні відео про роботу з EBSCO EP Package

01.10.2019

1 жовтня - Міжнародний день музики

У 1975 році, 1 жовтня ЮНЕСКО заснував Міжнародний день музики — свято, що об’єднує серця всіх, хто пише, грає, співає або просто не уявляє ні дня свого життя без музики. Міжнародний день музики — це професійне свято для всіх, чиє життя пов’язане з нотами, піснями, музичними інструментами, хто не з чуток знає, що таке мінор і мажор, сольфеджіо, попурі та реперкуса.

30.09.2019

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

Щорічно, 30 вересня, своє професійне свято відзначають українські бібліотекарі. Всеукраїнський день бібліотек заснований Указом Президента від 4 травня 1998 року. Свято було встановлено «... враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі в житті суспільства і підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості ...».

30.09.2019

28 вересня - 90 років від дня народження Д.В. Павличка, українського поета, літературознавця, громадського діяча, дипломата, Героя України

"З Незалежністю України в його особі прокинувся видатний державний діяч - саме на посту голови комітету закордонних справ Верховної Ради України, а також будучи послом України в Словаччині та Польщі, очолюючи Українську Всесвітню Координаційну Раду, він продемонстрував і політичну волю, і далекоглядність, і дорогоцінне вміння справжнього лідера», - зазначає Слабошпицький.

27.09.2019

27 вересня - Всесвітній день туризму

Всесвітній день туризму заснований на сесії Генеральної асамблеї Всесвітньої туристської організації у 1979 році з метою пропаганди туризму. Дата цього Дня обрана не випадково: 27 вересня 1970 року набув чинності Статут Всесвітньої туристської організації (UNWTO). Мета Всесвітнього дня туризму полягає в тому, щоб привернути увагу міжнародного товариства до важливості туризму, його соціального, культурного, політичного і економічного значення.

20.09.2019

20 вересня - 90 років від дня народження І.О. Світличного

Іван Світличний - український поет, літературний критик, перекладач, правозахисник-шістдесятник, один із засновників українського руху опору. Іван Світличний є однією з найпомітніших фігур українського шістдесятництва.

16.09.2019

14 вересня - День українського кіно

День встановлений Указом Президента від 12 січня 1996 року і щорічно відзначається у другу суботу вересня. Український кінематограф бере початок ще з кінця XIX століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше Едісона і більш ніж за рік раніше братів Люм'єр сконструював кінознімальний і кінопроекційний апарати.