library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

13.11.2019

13 листопада - 130 років від дня народження Остапа Вишні

Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) — український сатирик та гуморист, перекладач, журналіст. Увів у літературу жанр «усмішка». Його називали «королем українського тиражу», бо своїми творами захоплював широке коло читачів. «Мені нове життя усміхається. І я йому усміхаюсь! Через те й усмішка!» (Остап Вишня).

11.11.2019

9 листопада - День української писемності та мови

День української писемності та мови щорічно відзначається в Україні 9 листопада. Це свято було встановлено указом президента України Леоніда Кучми в 1997 році на честь українського літописця преподобного Нестора - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Також з 2000 року в цей день в прямому ефірі «Українського радіо» транслюють «Диктант національної єдності», який може написати будь-який бажаючий.

07.11.2019

Вебінар щодо можливостей ресурсу Statista

Дослідницький інститут «Statista» з Гамбургу, який має у своєму розпорядженні світову базу наукової інформації проводитиме ознайомчий вебінар Statista для Острозької академії. Інститут співпрацює з тисячами навчальних закладів у всьому світі, у тому числі з Гарвардським і Єльським університетами, Берлінським університетом імені Гумбольдта. Майже всі ВНЗ Німеччини вже мають доступ до даних. За роки співробітництва був створений оптимальний пакет, який включає в себе доступ до даних з 22.500 джерел, можливість завантажувати, структурувати та використовувати інформацію в наукових роботах, досліджуваннях, презентаціях.

04.11.2019

Продовжено доступ до LIBRARIA – електронного архіву української історичної періодики

Компанія “Архівні інформаційні системи” надала нашій бібліотеці директний безкоштовний доступ до ресурсу LIBRARIA – електронного архіву української історичної періодики.

28.10.2019

28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

Друга світова війна належить до тих подій, що стали визначальними у світовій історії ХХ століття. Її вогняні колеса двічі прокотилася нашим краєм, залишивши глибокі шрами на долі народу України, а зі строкатої мозаїки окремих фактів і оцінок пересічному українцеві буває доволі непросто скласти цілісну та логічну картину тих подій.

25.10.2019

Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу. «Відкриті для кого? Рівність доступу до відкритих знань»

Запрошуємо читачів, бібліотекарів, відвідувачів долучатися до всеукраїнського флешмобу #EquityOpenKnowledge.

25.10.2019

25 жовтня - 80 років від дня народження Василя Тимофійовича Скуратівського

Уперше В. Т. Скуратівський заявив про себе як письменник у 1987 році книгою «Берегиня». Вона одразу ж здобула широку популярність тому, що її поява співпала з часом духовного відродження України, палким бажанням людей знати свою минувшину та вивчати духовне життя пращурів. Саме в цей час у школах та ВНЗ України започатковується новий предмет — народознавство, який репрезентує народні традиції, звичаї, обряди, вірування, мораль і філософію. І першим підручником з цього предмета стає книга Василя Тимофійовича Скуратівського «Берегиня».

24.10.2019

24 жовтня - День Організації Об'єднаних Націй (ООН)

Саме в цей день в 1945 році вступив в силу Статут ООН, підписаний 26 червня 1945 року в Сан-Франциско. Організація Об'єднаних Націй офіційно з'явилася на світ з моменту ратифікації цього основоположного документа більшістю його учасників, в тому числі п'ятьма постійними членами Ради Безпеки.

23.10.2019

V науково-практична конференція «Бібліотечна справа у сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи»

Шановні колеги, Запрошуємо Вас взяти участь у V науково-практичній конференції «Бібліотечна справа у сучасних інформаційно-комунікативних процесах: тенденції та перспективи». ОСНОВНІ НАПРЯМИ РОБОТИ: Бібліотека у системі освітніх та наукових комунікацій. Інформаційні технології в бібліотечній справі. Прикладні соціально-комунікативні технології. Історія розвитку бібліотечної справи.

10.10.2019

10 жовтня - 130 років від дня народження М.О. Драй-Хмари

Михайло Драй-Хмара – український поет, перекладач, літературознавець, учений-славіст, за світоглядом – послідовний європеїст, котрий належав до «грона п’ятірного» письменників-неокласиків. Він займав поміж них дещо осібне місце як через порівняно невисоку творчу активність, так і внаслідок того, що його стиль не в усьому відповідав виробленому тоді еталону «неокласика».