library
Головна » Бібліотека » Новини » 19 березня - 125 років від дня народження М.Т. Рильського

19 березня - 125 років від дня народження М.Т. Рильського

19.03.2020

Максим Тадейович Рильський народився в Києві в 1895 році. Його батько був відомим українським громадським діячем, ученим-етнографом. Саме він навчив п’ятирічного сина читати українською мовою, яка на той час зазнавала утисків і заборон царського уряду. Мати була простою селянкою. Зростав Максим у селі під Києвом, грався з сільськими хлопчаками, тому й знав злигодні їхнього життя.

Писати вірші М.Рильський почав із 7 років, і все набуте в гімназії з світової літератури відбивалось в його ранній ліриці. Йому було лише 15 років, коли в Києві вийшла перша книжка його поезії «На білих островах»(1910). У молодого поета була вже широта бачення світу, він запливав «на білих островах» своєї уяви в далекі країни. Із першої ж збірки Максим Рильський показав себе як поет витонченої класичної форми.

Максим Рильський пройшов великий і складний шлях творчого розвитку. Від позицій «чистого мистецтва», які були властиві його дожовтневій та частково післяжовтневій творчості, М.Рильський прийшов до реалізму. До активної участі поетичним словом.
Сам поет писав: «Розумна й строга школа життя... зробила з мене те, ким я є нині: літератора, який вважає себе передусім слугою народу».

У публікації використано матеріали https://lib.kherson.ua/та зображення https://www.ukrlib.com.ua/