library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

11.04.2020

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд.

07.04.2020

7 квітня - Всесвітній день здоров'я

Це свято увійшло в традицію з середини минулого століття. Дата святкування Всесвітнього дня здоров’я приурочена дню створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, відомої під абревіатурою «ВООЗ», а точніше дню прийняття статуту цієї організації. Статут ВООЗ було прийнято 7 квітня 1948 року, тоді ж, на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я і виникла ідея проводити це міжнародне свято. До 1950 року цей день відзначався 22 липня, в день, коли сталася масштабна ратифікація запропонованого Статуту ВООЗ, потім День закріпився за нинішньою датою.

06.04.2020

Springer Nature надав вільний доступ до основних підручників для викладачів, студентів та науковців, які знаходяться на самоізоляції

Для підтримки вищих навчальних закладів у всьому світі буде доступний цілий ряд підручників з усіх дисциплін.
Внаслідок спалаху коронавірусу, Springer Nature запускає глобальну програму підтримки процесу навчання та викладання у ЗВО по всьому світу. Це стосується установ, які зможуть безкоштовно отримати доступ до понад 500 підручників у колекціях тематичних книг Springer Nature. Ці книги будуть доступні через SpringerLink принаймні до кінця липня.

01.04.2020

Під час карантину "червоної зони" бібліотека працює в дистанційному режимі!

Такі запровадження діятимуть впродовж 2 тижнів. Ви можете скористатися списком послуг, що надає бібліотека під час карантину.

27.03.2020

27 березня - Міжнародний день театру

Він був заснований у Відні на ІХ конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО в 1961 році. Це свято тих, хто причетний до мистецтва Мельпомени – акторів, режисерів-постановників, декораторів, костюмерів, світлотехніків, звукорежисерів, білетерів, драматургів, театральних продюсерів тощо.

24.03.2020

21 березня - Всесвітній день поезії

Чимало прекрасних віршів і текстів пісень, написаних великими поетами, зберігаються в нашій пам'яті впродовж усього життя! І правда, поезія - це велика сила, яка служить для людей способом вираження почуттів, переживань і захоплень. Римовані рядки, розташовані в смисловій послідовності, здатні зворушити до глибини душі, викликати хвилю емоцій і вражень. Щоб висловити подяку всім поетам на Землі, людство відзначає щороку День поезії.

19.03.2020

19 березня - 90 років від дня народження Ліни Костенко

Ліна Костенко – письменниця, поетеса-шістдесятниця. Лауреат Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989). Автор понад 15-ти поетичних збірок («Вітрила», «Мандрівки серця», «Над берегами вічної ріки», «Сад нетанучих скульптур», «Річка Геракліта»), роману «Записки українського самашедшого». У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. За історичний роман у віршах «Маруся Чурай» була удостоєна Державної премії ім. Т.Г. Шевченка. Останніми роками Ліна Костенко не з’являється не публіці, живе письменниця у Києві.

19.03.2020

19 березня - 125 років від дня народження М.Т. Рильського

Один з визначних митців України ХХ століття, академік АН УРСР Максим Тадейович Рильський (1895–1964), увійшов в історію української культури як поет, автор текстів до музичних творів, мовознавець, перекладач, громадський діяч, талановитий лібретист, літературний редактор музичних полотен, проповідник гуманістичних, загальнолюдських цінностей, що не втрачають свого вагомого значення і сьогодні.

13.03.2020

13 березня - 60 років від дня народження Ю. Андруховича

Юрій Андрухович — знакова постать сучасної української літератури, провідний український поет, прозаїк, есеїст, «Патріарх Бу-Ба-Бу». Творчість Андруховича має значний вплив на перебіг сьогоднішнього літературного процесу в Україні, з його іменем пов’язані перші факти неупередженого зацікавлення сучасною українською літературою на Заході. Твори Андруховича перекладені багатьма мовами.

13.03.2020

13 березня - день українського добровольця

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.