library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

18.05.2020

17 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

16.05.2020

16 травня - 125 років від дня народження Тодося Осьмачки

Тодось Осьмачка – видатний український письменник, поет, прозаїк, що творив у дусі символізму та неоромантизму, перекладач, котрий проніс через усе своє страдницьке життя незмінну любов до журливої України, повертається до нас у чудових творах, добрих спогадах, музейних експонатах.

16.05.2020

16 травня - Всесвітній день науки

Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку був заснований в 2001 році на Генеральній конференції ЮНЕСКО в рамках зобов’язань, прийнятих в ході спільної Всесвітньої конференції ЮНЕСКО і Всесвітньої ради з науки, що відбулася в 1999 році в Будапешті.

10.05.2020

10 травня - День матері

День матері Україна традиційно відзначає у другу неділю травня. Відбувається це згідно з Указом президента України від 10 травня 1999 року №489/99, свято має міжнародний статус і святкується в десятках країн світу. Діти в цей день дарують своїм матерям квіти, листівки, присвячують їм вірші і пісні. Пам'ятайте, що головне в це свято – ваша увага.

08.05.2020

8 травня - День пам'яті та примирення

8 та 9 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.

27.04.2020

26 квітня - 130 років від дня народження Миколи Зерова

Миколу Зерова вважають одним із найяскравіших представників неокласицизму в ХХ столітті. Лідер літературної школи київських неокласиків мав величезний обсяг знань у різних сферах життя та вишуканий смак у мистецтві й культурі. Проте репресований в сталінську добу, письменник був вилучений з українського літературного процесу. Сьогоднішнє молоде покоління навряд чи має про нього достатньо інформації, як і про його побратимів-однодумців – неокласиків.

27.04.2020

26 квітня - роковини трагедіїї у Чорнобилі

В історії України ХХ століття було чимало подій, які справили надзвичайний вплив на суспільство і закарбувалися у його пам’яті назавжди.Серед таких подій — глобальна техногенна катастрофа, наслідки якої відчув не лише український народ, а в тій чи іншій мірі — й вся північна півкуля планети Земля.

24.04.2020

24 квітня - 100 років від дня народження Д.Г. Білоуса

Дмитро Григорович Білоус - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (за книжку «Диво калинове»). Автор збірок гумору та сатири, книжок для дітей, статей, літературних розвідок про творчість українських письменників.

19.04.2020

Христос воскрес! Воїстину воскрес!

З нагоди світлого Христового воскресіння колектив Наукової бібліотеки щиро вітає колег, студентів, співробітників зі святом. Зичимо Вам бути багатими душею на добро, як багатий Великодній стіл, чистими, як Великодній рушник та веселими, як українські писанки. Нехай радісні Пасхальні дні принесуть у Ваші домівки любов та світло, щирість та добро.

18.04.2020

18 квітня - Всеукраїнський день довкілля

Традиційно щороку в квітні відзначаються День довкілля. Завдяки широкій підтримці громадських організацій, представників органів влади, небайдужих громадян це свято стало днем активних практичних дій на захист навколишнього середовища. Це є доказом того, що українське суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем та дбає про забезпечення права громадян на безпечне довкілля.