library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

03.04.2023

Обережно - міни! (Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням)

4 квітня офіційно проголошено Міжнaродним днем просвіти з питaнь мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням .

20.03.2023

Бібліотечно-інформаційне обслуговування читачів і пріоритети формування книжкових фондів та електронних ресурсів

Семінар "Бібліотечно-інформаційне обслуговування читачів і пріоритети формування книжкових фондів та електронних ресурсів" Середа, 22 березня 15:45 – 16:45 Кругла читальна зала (офлайн)

20.03.2023

21 березня - Всесвітній день поезії

Щорічно 21 березня за ініціативою ЮНЕСКО святкують Всесвітній день поезії. Віддавна сaме поезія найпершою реагувала на всі події, які змінювали хід історії і життя людини, саме вірші в усі війни першими линули з фронту, сповнені ран, що ще нaривають. І лише потім усе це підхоплювала проза. Кожне слово, кожен рядок є частиною історії, яку наші майбутні покоління будуть читати і пам’ятати про нашу відвагу. Це шлях до перемоги, який з перших вуст лине на папері.

08.03.2023

209 років від дня народження Т.Г. Шевченка(1814–1861)

Голос Т.Г. Шевченка завжди був, є і залишається голосом мудрого друга пригноблених і знедолених. Він пробуджував любов до Вітчизни, ненависть до гнобителів, кликав сильних на подвиг, вселяв у слабких надію і віру.

27.02.2023

Онлайн-тренінги та семінари Elsevier

На допомогу викладачам та дослідникам на україномовному порталі Elsevier представлений календар майбутніх навчальних вебінарів і бібліотека раніше записаних відео українською мовою. Потрібно лише обрати зі списку вебінарів українською або англійської мовою. На живих та записаних вебінарах Elsevier розкриваємо ряд тем, від порад з пошуку у ScienceDirect до оцінки впливу досліджень на суспільство за допомогою Scopus і SciVal.

27.02.2023

25 лютого - 152 роки від днянародження Лесі Українки

26 лютого 1871 року з'явилася на світ Леся Українка. Ця дата стала днем вшанування пам'яті талановитої поетеси, яка всім серцем любила Україну. Леся Українка внесла неоціненний внесок в українську літературу, а на її творах виросло не одне покоління українців. У творчій спадщині поетеси - патріотичні та любовні вірші, драми, поеми, збірки українського фольклору, публіцистичні твори. Леся дуже цікавилася українською народною творчістю. Завдяки її роботі вдалося зберегти чимало творів.

24.02.2023

24 лютого - Рік повномасштабного вторгнення

Минулий рік був насичений важливими датами. Деякі з них нагадують про трагедії, інші – про переломні події. Усі ми вчилися жити під звуки сирен, опікуватися про себе та близьких, шукати безпечні місця за кордоном або у власних помешканнях. Одні події затьмарювали інші та, ймовірно, кожен українець може назвати моменти, які за цей час запам’яталися найбільше. Рік тому о 4:55 ранку 24 лютого Україна здригнулася від перших ворожих ракет на своїй території – путін почав повномасштабну війну. Від звуків вибухів прокинулися жителі багатьох українських міст.

21.02.2023

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Його встановлено у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної і культурної багатоманітності. Своєю особливою мовою будь-яка етнічна спільнота завжди вирізняється з-поміж інших. Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку. На жаль, 43% мов зараз перебувають під загрозою цілковитого зникнення. Що два тижні припиняє своє існування мова одного з народів світу. 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою, а це є дуже важливим фактором формування національної свідомості.

20.02.2023

20 лютого - День героїв Небесної Сотні

День відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Саме в ці дні, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку.

16.02.2023

16 лютого - День військового журналіста

Починаючи від 2014 року й до сьогодні військові журналісти боронять українських громадян від фейків і дезінформації, які російська пропаганда поширює як в Україні, так і по всьому світі. Потреба у військових журналістах в Україні значно зросла після анексії Криму, початку війни на сході України й особливо після повномасштабного вторгнення 2022 року. У мирний час робота журналіста не надто помітна, але журналіст — це саме та людина, яка є «мостом» між каналами передавання інформації та аудиторією.