library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

08.05.2023

8 травня - День пам'яті та примирення

Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років. Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства – загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) – і в складі Червоної армії, й армій західних союзників, і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. А українська земля була одним з основних полів битви у цій війні. Ціною перемоги стали надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Загинуло понад вісім мільйонів: близько 3 мільйонів воїнів та 5 мільйонів цивільних

01.05.2023

3 травня - Всесвітній день свободи преси

День відзначається, починаючи з 1993 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

25.04.2023

26 квітня - Найбільша техногенна катастрофа ХХ ст: Чорнобильська аварія

У квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

22.04.2023

23 квітня — Всесвітній день книги та авторського права (World Book and Copyright Day)

Традиція святкування Дня книги народилася у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія традиційно дарували троянду за кожну куплену книгу. Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу. Його щорічно відзначають від 1996 року, віддаючи шану авторам та книгам. Головна мета дня – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, надання доступу до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини, сприяти поширювати задоволення від книжок і читання.

20.04.2023

21 квітня - Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності

Уперше цей день відзначався у понад 50 країнах світу в 2002 році. У 2017 році за підтримки Генеральної асамблеї ООН Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності став офіційним міжнародним заходом, мета якого — підвищення рівня поінформованості щодо ролі творчості та інноваційної діяльності у вирішенні проблем, і таким чином, в економічному, соціальному сталому розвитку.

18.04.2023

18 квітня - Міжнародний день пам’яток історії та культури і визначних місць

Міжнародний день пам'яток та історичних місць встановлений у 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам`ятників і визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО. Свято відзначається в світі з 18 квітня 1984 року. В Україні воно встановлене Указом Президента України «Про День пам’ятників історії та культури» № 1062/99 від 23 серпня 1999 року. На підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам’ятників історії та культури було ухвалено рішення встановити відповідне свято, відзначати яке слід щорічно 18 квітня — у Міжнародний день пам’ятників і визначних пам’яток.

15.04.2023

16 квітня - Великдень - найвеличніше свято українців

Великдень - найголовніше свято у церковному календарі, присвячене воскресінню Ісуса Христа. Воно вважається найсвітлішим, найважливішим святом весни, яке розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям. У Воскресінні християни вбачають підтвердження життя після смерті, що і є основним змістом святкування.

14.04.2023

15 квітня - Міжнародний День культури (World Day of Culture) та Всесвітній день мистецтва (World Art Day)

Міжнародний День культури був запроваджений на честь прийняття 15 квітня 1935 року міжнародної угоди “Про охорону художніх та наукових установ та історичних пам’яток” (відома як Пакт Реріха). Культура складається з усіх спільних цінностей, звичаїв і вірувань, які надають суспільству спільної ідентичності. Вона включає в себе мову, якою користується суспільство, а також ритуали, моду, мистецтво, їжу, історії та спосіб життя. Широко поширене визначення культури як другої природи (середовище, яке утворене людьми з метою самозбереження)

07.04.2023

7 квітня - Всесвітній день здоров'я

«Доброго здоров’я!» – так ми вітаємось , а коли прощаємось кажемо «Бувайте здорові!» , тобто бажаємо здоров’я і практично ніколи не замислюємось скільки сенсу закладено у цих словах.

04.04.2023

5 квітня - День першої Конституції України

Саме цього дня 1710 року Пилип Орлик разом з козацькою старшиною і козаками Війська Запорозького біля Тягині (раніше місто Бендери ) склав "Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького" , відомий також під сучасними назвами «Конституція Пилипа Орлика» та «Бендерська конституція»