library
Головна » Бібліотека » Новини » 2023 » 10 грудня - День захисту прав людини

10 грудня - День захисту прав людини

08.12.2023

День прав людини відзначають 10 грудня, саме цього дня 1948 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила Загальну декларацію прав людини — документ, у якому проголосили невід'ємні права, притаманні кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища. Декларацію перекладають частіше, ніж будь-який інший документ у світі: її текст перекладений у тому числі українською. 

Сьогодні Україна, як і весь світ, зіштовхнулася із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. Окупація російською федерацією території , порушення прав людини цією державою на тимчасово окупованих територіях, агресія російської федерації , численні терористичні акти та військові конфлікти по всьому світу свідчать про неспроможність як окремих держав, так і світової спільноти забезпечити на належному рівні захист прав людини і основоположних свобод.

Тому як ніколи суспільство має згуртуватися для досягнення спільної мети – захисту прав людини та створення сприятливих та безпечних умов життя в усьому світі.

У публікації використано матеріали https://profkom.lnu.edu.ua/archives/2503