library
Головна » Бібліотека » Новини » 2023 » 17 листопада - Міжнародний день студента

17 листопада - Міжнародний день студента

17.11.2023

На жаль, фундаментом дати святкування стали трагічні події 1939 року. В Чехії під час мирної демонстрації один зі студентів був важко поранений поліцією. Отримані ушкодження були несумісні з життям і студент помер. 

Його смерть викликала ряд протестів невдоволених студентів, що привернули увагу окупаційної влади, яка своєю чергою розв’язала питання у свій спосіб. Під час наради з Адольфем Гітлером було прийнято закрити всі вищі навчальні заклади Чехії на три роки.

Під час протестів багато студентів було арештовано, більшість з них було відправлено до концтаборів, деякі з них були розстріляні. Гуртожитки були окуповані, солдати виганяли студентів на вулиці в одних піжамах під час досить холодної погоди.

День, коли були вчинені найстрашніші злочини проти студентів, назавжди залишився в історії. Це сталося 17 листопада.

В 1941 році Міжнародна Рада Студентів вирішила встановити день пам’яті трагічних подій і вирішили зробити 17 листопада міжнародним днем всіх студентів. Пам’ятний день відзначали на рівні ООН.

В наші дні цей день вже не трактується як трагедія, навпаки, цього дня відзначають свято молодості, веселого життя та відсутності дорослих проблем.

В України свято офіційно було впроваджено Леонідом Кучмою в 1999 році. З того часу українське студентство має свій «професійний» день.

В публікації використані матеріали https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-studenta-ta-den-studenta-v-ukraini/