library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

29.08.2023

30 серпня - Міжнародний день жертв насильницьких зникнень

З моменту повномасштабного вторгнення практика насильницьких зникнень стала однією з розповсюджених методів залякування громадян на тимчасово окупованих територіях. Про це розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. «На жаль, для України це не просто дата, а реальність для тисяч сімей, чиї родичі стали жертвами насильницьких зникнень. Точну кількість таких випадків наразі в Україні підрахувати неможливо. Держава повинна домогтися того, щоб доля кожної людини, постраждалої внаслідок війни була відомою, якою б ця правда не була — це і є наш обов’язок», — йдеться у повідомленні.

29.08.2023

29 серпня – День пам’яті загиблих захисників України

Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності. Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник.

23.08.2023

24 серпня - День Незалежності України

Щороку наприкінці серпня ми традиційно відзначаємо головне свято країни - День Незалежності України. У 2023 році - знову в умовах війни, коли Україні вкотре доводиться відстоювати свою свободу та право на життя.

23.08.2023

23 серпня - День Державного прапора України

Щорічно, 23 серпня, українці відзначають День прапора. Свято засноване указом Леоніда Кучми в 2004 році з метою виховання поваги громадян до державних символів України. Український прапор - наша гордість і найвідоміший символ України. Під час повномасштабної війни весь світ дізнався про самовідданість і хоробрість українського народу, а наш синьо-жовтий прапор вивішують з балконів, носять на собі і прикріплюють до машини на знак підтримки українців.

21.08.2023

21 серпня - Міжнародний день пам’яті і поминання жертв тероризму

21 серпня в Україні і світі Міжнародний день пам’яті і поминання жертв тероризму. Дату вшанування затвердили 2007 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. Вона покликана згадувати всіх людей, які пали жертвами тероризму, чиє життя було перерване або змінене терористами. Цього дня світова спільнота висловлює свої співчуття жертвам тероризму, їхнім сім’ям.

27.07.2023

28 липня - День Української Державності

У 2023 році Україна вдруге відзначатиме День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

28.06.2023

28 червня - День Конституції України

Цьогоріч основному державному документу, Конституції України, виповнюється 27 років. 1991 року Україна здобула незалежність, проте ще п'ять років у державі діяв старий основний закон. 28 червня 1996 року під час п'ятої сесії Верховної Ради України II скликання була ухвалена нова Конституція. Вона справді зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Такою вона є, зокрема, тому, що, попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого, українським землям був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою. Власне, це також робить нас частиною Європи та істотно відрізняє від Росії.

21.06.2023

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Не дивлячись на те, що багатьом визнаним і компетентним військовим історикам вдалося майже в найдрібніших подробицях, відтворити хід подій тих далеких років і знайти відповідь на безліч питань, перед нами напевно ще на тривалий час залишиться незрозумілим одне - чому за права, благополуччя і прогрес однієї частини людей, об’єднаних якоюсь загальною ідеєю, обов’язково повинні розплачуватися своїм життям, здоров’ям і перспективами інші?

20.06.2023

Перелік платних послуг оновлюється

Перелік платних послуг, що надаються у Наукові бібліотеці перебуває в процесі оновлення.

20.06.2023

20 червня – Всесвітній день біженців

Кожного року 20 червня, за резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (2001), відзначається Всесвітній день біженців. У цей день ми традиційно акцентуємо увагу світової спільноти на необхідності прояву почуттів гуманізму, толерантності та людяності, дотриманні прав кожної людини, яка через небезпеку для життя вимушено залишила свою домівку. Історія надання іноземними державами притулку тим, хто рятується від переслідувань і конфліктів, обчислюється тисячоліттями. Сьогодні світ є свідком наймасштабнішого переміщення населення в історії. Безумовно, в світі, де 20 людей щохвилини стають вимушеними переселенцями в результаті конфліктів, стихійних лих чи бойових дій, дуже важливою є діяльність Агентства ООН у справах біженців.