library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

05.01.2024

6 січня — Хрещення Господнє (Водохреще)

Останнє свято різдвяно-новорічного циклу. Воно присвячене події, коли Іоан Хреститель охрестив Ісуса Христа в річці Йордан. Тоді Сину Божому виповнилося 30 років. Хоча Ісус був безгрішним, але цим своїм вчинком він показав, що належить до людського роду. Разом із Хрещенням віряни також святкують Богоявлення Господнє. Дата збігається, але це два різних свята. Коли Ісус Христос вийшов з води, то з небес опустився Святий Дух (голуб) і голос проголосив, що Христос — Син Божий.

01.01.2024

1січня - День народження Степана Бандери

1 січня 2024 року рівно 115 років від дня народження Степана Андрійовича Бандери, відомого лідера українського націоналістичного руху. Степан Бандера і перше січня – це є символ боротьби, визвольного руху. Перше січня вибрано через те, що Степан Бандера є уособленням цього визвольного руху. Цього дня вшановують Степана Андрійовича, його послідовників, усіх учасників визвольного руху. Для російських окупантів та пропагандистів ті, хто бореться за незалежність України - це бандерівці, і ті, хто носить вишиванку - теж бандерівці, незалежно від того, якою мовою вони говорять і якої релігії дотримуються.

31.12.2023

З новим 2024 роком!

Вже другий рік як українцям доведеться зустрічати новий рік в умовах війни, в умовах спротиву, тривоги за рідну землю та родину. На порозі період сповнений надій та сподівань на перемогу та мирне майбутнє. Тож справжньою мрією для більшості буде простий сімейний вечір у колі найрідніших.

25.12.2023

25 грудня відзначається Різдво Христове

Сьогодні, 25 грудня 2023 року, відзначається найголовніше релігійне свято року — Різдво Христове. Християни у всьому світі збираються сім’ями та прославляють одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: «Христос рождається! Славімо його!»

18.12.2023

18 грудня - Міжнародний день мігранта.

Його було запроваджено під час Генеральної Асамблеї ООН (4 грудня 2000 року прийняли резолюцію, в які проголошували окрему подію) для того, щоб захистити мігрантів і біженців в усьому світі та впровадити заходи, які спрямовані для їхньої підтримки. Міжнародна спільнота завжди намагалася приділяти увагу захисту прав людини і підтримувати життя біженців.

18.12.2023

18 грудня - День військової контррозвідки СБУ

День військової контррозвідки Служби безпеки України. Професійне свято було створене указом президента Леоніда Кравчука 1991 року. Саме цей указ поклав початок військовій контррозвідці в нашій країні. Цей департамент СБУ є функціональним підрозділом Центрального управління Служби безпеки України. Перед ним стоїть важливе завдання: протидіяти шпигунству, терористичній діяльності та іншим діям іноземних організацій, спецслужб, окремих осіб, що становлять загрозу державній безпеці країни.

13.12.2023

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

12.12.2023

13 грудня - 130 років з дня народження Миколи Хвильового

"Україна доти буде пляцдармом для контрреволюції, доки не пройде той природний етап який Західна Європа пройшла в часи оформлення національних держав. Державна незалежність України неминуча, адже це пройшли всі народи Європи. Відтак протидіяти цьому – значить бути гальмом прогресу". "Від російської літератури, від її стилів українська поезія мусить якмога швидше тікати. Поляки ніколи б не дали Міцкевича, коли б вони не покинули орієнтуватись на московське мистецтво. Справа в тому, що російська література тяжить над нами в віках як господар становища, який привчав нашу психіку до рабського наслідування... Наша орієнтація – на західноєвропейське мистецтво, на його стиль, на його прийоми". Центральною для Хвильового – полеміста та публіциста – була проблема історичного буття України, української культури. Заперечуючи москвофільські тенденції частини тогочасних літераторів, Хвильовий проголошував орієнтацію на Європу, на стилі та напрями європейського мистецтва.

08.12.2023

10 грудня - День захисту прав людини

Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ, згідно з яким День прав людини в Україні відзначатимуть щороку 10 грудня. "З метою утвердження і забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов'язком держави, посилення консолідації українського суспільства, підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН про відзначення 10 грудня на честь ухвалення Загальної декларації прав людини Дня прав людини, постановляю установити в Україні День прав людини, який відзначати щороку 10 грудня", — йдеться в документі.

08.12.2023

Вебінари від Clarivate проводить Customer Success Consultant Clarivate PhD Ірина Тихонкова

27 грудня (четвер), час 10:15 –11:15 Тема: Research Smarter Оновлення Web of Science та InCites 2023