library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

31.12.2023

З новим 2024 роком!

Вже другий рік як українцям доведеться зустрічати новий рік в умовах війни, в умовах спротиву, тривоги за рідну землю та родину. На порозі період сповнений надій та сподівань на перемогу та мирне майбутнє. Тож справжньою мрією для більшості буде простий сімейний вечір у колі найрідніших.

25.12.2023

25 грудня відзначається Різдво Христове

Сьогодні, 25 грудня 2023 року, відзначається найголовніше релігійне свято року — Різдво Христове. Християни у всьому світі збираються сім’ями та прославляють одну з найвеличніших подій Священної історії щирим і сповненим радості привітанням: «Христос рождається! Славімо його!»

18.12.2023

18 грудня - Міжнародний день мігранта.

Його було запроваджено під час Генеральної Асамблеї ООН (4 грудня 2000 року прийняли резолюцію, в які проголошували окрему подію) для того, щоб захистити мігрантів і біженців в усьому світі та впровадити заходи, які спрямовані для їхньої підтримки. Міжнародна спільнота завжди намагалася приділяти увагу захисту прав людини і підтримувати життя біженців.

18.12.2023

18 грудня - День військової контррозвідки СБУ

День військової контррозвідки Служби безпеки України. Професійне свято було створене указом президента Леоніда Кравчука 1991 року. Саме цей указ поклав початок військовій контррозвідці в нашій країні. Цей департамент СБУ є функціональним підрозділом Центрального управління Служби безпеки України. Перед ним стоїть важливе завдання: протидіяти шпигунству, терористичній діяльності та іншим діям іноземних організацій, спецслужб, окремих осіб, що становлять загрозу державній безпеці країни.

13.12.2023

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

12.12.2023

13 грудня - 130 років з дня народження Миколи Хвильового

"Україна доти буде пляцдармом для контрреволюції, доки не пройде той природний етап який Західна Європа пройшла в часи оформлення національних держав. Державна незалежність України неминуча, адже це пройшли всі народи Європи. Відтак протидіяти цьому – значить бути гальмом прогресу". "Від російської літератури, від її стилів українська поезія мусить якмога швидше тікати. Поляки ніколи б не дали Міцкевича, коли б вони не покинули орієнтуватись на московське мистецтво. Справа в тому, що російська література тяжить над нами в віках як господар становища, який привчав нашу психіку до рабського наслідування... Наша орієнтація – на західноєвропейське мистецтво, на його стиль, на його прийоми". Центральною для Хвильового – полеміста та публіциста – була проблема історичного буття України, української культури. Заперечуючи москвофільські тенденції частини тогочасних літераторів, Хвильовий проголошував орієнтацію на Європу, на стилі та напрями європейського мистецтва.

08.12.2023

10 грудня - День захисту прав людини

Президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ, згідно з яким День прав людини в Україні відзначатимуть щороку 10 грудня. "З метою утвердження і забезпечення прав і свобод людини, що є головним обов'язком держави, посилення консолідації українського суспільства, підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН про відзначення 10 грудня на честь ухвалення Загальної декларації прав людини Дня прав людини, постановляю установити в Україні День прав людини, який відзначати щороку 10 грудня", — йдеться в документі.

08.12.2023

Вебінари від Clarivate проводить Customer Success Consultant Clarivate PhD Ірина Тихонкова

27 грудня (четвер), час 10:15 –11:15 Тема: Research Smarter Оновлення Web of Science та InCites 2023

05.12.2023

6 грудня - День Збройних сил України

6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято — День Збройних Сил України — свято справжньої мужності, героїзму і відваги.24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про військові формування в Україні», якою визначила: «підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; урядові України приступити до створення Збройних Сил України». Фактично, цією постановою було покладено початок будівництва Збройних Сил України як важливого інституту держави і невіддільного елемента її воєнної організації. Восени – взимку 1991 року було підготовлено важливі документи, що стали нормативно-правовою базою формування Збройних Сил України.

04.12.2023

5 грудня - Міжнародний день волонтера

5 грудня в Україні та світі відзначають Міжнародний день волонтера. Волонтер у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник. Це люди, які безоплатно працюють скрізь, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах, будинках престарілих і на війні. Це не робота, а справжнє покликання. Офіційна назва Дня волонтера – Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку. В Україні волонтерський рух розпочався у 90-х роках XX століття, а сьогодні визнаний на рівні держави і регламентується Законом України «Про волонтерську діяльність».