library
Головна » Бібліотека » Новини » 27 січня — Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27 січня — Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

27.01.2021

Дату 27 січня обрано не випадково: саме тоді в 1945 році війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найвідомішого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам'ять про жертви нацистського терору під час Другої світової війни. Україна на державному рівні приєдналася до цієї міжнародної дати в 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011 року).

Варто нагадати, що Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» і означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв.

Офіційно визнано, що 6 млн євреїв були вбиті впродовж Голокосту, з них 2,2 - 2,5 мільйона лише на території колишнього Радянського Союзу, в основному в Україні. Відомо, що відразу після окупації України нацисти створили широку мережу гетто (найвідоміше Львівське), а потім почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з наймасштабніших були розстріли в Бабиному Яру поруч Києва, але знищення євреїв України було систематичним і повсюдним.

Світове суспільство цього дня не тільки згадує жертв антилюдської політики, а й обговорюються прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть привести до цілеспрямованого насильства щодо окремої групи людей.

У публікації використано матеріали https://www.ukrinform.ua/