library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

22.03.2021

21 березня - Всесвітній день поезії

Поезія — оголена душа поета. Кожен з нас, хоча б раз у житті, але написав кілька римованих рядків. Хтось просто придумав жартівливий віршик, а хтось пов’язав з цим літературним мистецтвом своє життя. Але видатними творцями слова стають одиниці, не всі здатні у віршованій формі передати багатогранність моменту, знайти його серед тисяч інших і торкнутися сердець мільйонів людей. Щоб висловити подяку всім поетам на Землі, людство відзначає щороку День поезії.

19.03.2021

19 березня - 90 років від дня народження Емми Андієвської

Емма Іванівна Андієвська - сучасна українська поетеса, прозаїк, лауреатка Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Під час війни разом з родиною емігрувала на Захід. Спочатку Емма Андієвська мешкала в Німеччині, згодом у Франції, а потім в Америці. Пізніше повернулася знову до Німеччини і там живе у місті Мюнхені. Вона авторка поетичних книг, а також збірок прозових творів (оповідань, романів). Наша землячка знана у західному світі і як художниця.

15.03.2021

14 березня - день українського добровольця

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

09.03.2021

9 березня - день народження Тараса Григоровича Шевченка

Цього дня, 9 березня, у 1814 році з’явився на світ визначний поет, класик української літератури, мислитель, художник Тарас Григорович Шевченко. Сьогодні Україна відзначає 207-річчя від дня народження письменника.

03.03.2021

Відкрито тестовий доступ до ресурсів CEЕOL (Central and Eastern European Online Library) – онлайн-бібліотеки Центральної та Східної Європи.

Шановні користувачі, з 1 до 28 березня 2021 року Наукова бібліотека НаУОА отримала пробний тестовий доступ до ресурсів CEЕOL (Central and Eastern European Online Library) – онлайн-бібліотеки Центральної та Східної Європи. CEЕOL є провідним постачальником академічних електронних журналів та електронних книг з гуманітарних та соціальних наук з Центральної та Східної Європи та про них.

03.03.2021

3 березня - Всесвітній день письменника

Хоч професія письменника з'явилася багато століть назад, майстри слова отримали своє свято лише у 1986 році на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу. Відтоді Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня.

26.02.2021

25 лютого - 150 років від дня народження Лесі Українки

Леся Українка - українська поетеса, драматурга і громадська діячка, класик української літератури, вона — одна з найвизначніших постатей в історії української літератури. По собі вона залишила великий літературний доробок - вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики.

22.02.2021

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

Його встановлено у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної і культурної багатоманітності. За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них перебувають під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється тоді, коли мову перестають, з тієї чи іншої причини, вживати та вивчати понад 30% її носіїв. Лише у Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

20.02.2021

20 лютого - День Героїв Небесної Сотні

День відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні».

19.02.2021

Міністерство освіти і науки України надало НаУОА доступ до ScienceDirect eBooks, провідної колекції наукових електронних книг від Elsevier

Впродовж лютого-квітня 2021 року проводитиметься низка вебінарів для українських вчених щодо можливостей використання платформи ScienceDirect. Вебінари, на яких спікерами виступлять менеджери, експерти та тренери компанії Elsevier, будуть проводитися українською та англійською мовами. Участь у вебінарах безкоштовна. Зверніть увагу, що розклад таких вебінарів регулярно публікується на інформаційному порталі «Elsevier Online Training Hub. Central and Eastern Europe. Webinars in local languages» у розділі для українських користувачів.