library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

20.04.2022

23 квітня — Всесвітній день книги та авторського права (World Book and Copyright Day)

В цей день в 1616 році пішли з життя М.Сервантес, У.Шекспір та Інка Гарсіласо де ла Вега. Закономірно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в 1995 році в Парижі вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи усіх, а особливо молодь, знаходити задоволення в читанні. Завдяки книзі ми отримуємо доступ не тільки до знань, але й ідей, духовних і моральних цінностей.

20.04.2022

18 квітня - Міжнародний день пам'яток історичної культури

День заснований згідно з рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО (липень 1983 року) з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам'яток і визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS). Діяльність цієї організації присвячена збереженню та охороні культурно-історичних місць в усьому світі.

16.04.2022

16 квітня - Всеукраїнський день довкілля

Традиційно щороку в квітні відзначаються День довкілля. Завдяки широкій підтримці громадських організацій, представників органів влади, небайдужих громадян це свято стало днем активних практичних дій на захист навколишнього середовища. Це є доказом того, що українське суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем та дбає про забезпечення права громадян на безпечне довкілля.

15.04.2022

15 квітня - Всеукраїнський день довкілля

World Art Day - міжнародне свято образотворчого мистецтва. Воно було ініційовано Міжнародною асоціацією мистецтв International Association of Art (IAA/AIAP), партнером ЮНЕСКО, для підвищення обізнаності про творчу діяльність у всьому світі.

11.04.2022

11 квітня - Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів

Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН з 1991 року 11 квітня у світі відзначається День визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цю дату було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого концентраційного табору – Бухенвальд.

07.04.2022

7 квітня - Всесвітній день здоров'я

Щороку 7 квітня люди в усьому світі відзначають це свято. Дата була обрана невипадково - 7 квітня 1948 почала свою діяльність Всесвітня організація здоров'я, яка проводить безліч досліджень і займається питаннями поліпшення якості життя населення планети. Незважаючи на те, що з часом люди навчилися берегти навколишнє середовище і ретельніше піклуватися про свій стан здоров'я, існує маса невирішених проблем, на які важливо звертати увагу.

27.03.2022

27 березня - Міжнародний день театру

Він був заснований у Відні на ІХ конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО в 1961 році. Це свято тих, хто причетний до мистецтва Мельпомени – акторів, режисерів-постановників, декораторів, костюмерів, світлотехніків, звукорежисерів, білетерів, драматургів, театральних продюсерів тощо.

25.03.2022

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу. Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних вбивць у світі. За даними ВООЗ щодня близько 4 000 людей втрачають життя від туберкульозу і 28 000 людей хворіють на ТБ.

25.03.2022

21 березня - Всесвітній день поезії

Чимало прекрасних віршів і текстів пісень, написаних великими поетами, зберігаються в нашій пам'яті впродовж усього життя! І правда, поезія - це велика сила, яка служить для людей способом вираження почуттів, переживань і захоплень. Римовані рядки, розташовані в смисловій послідовності, здатні зворушити до глибини душі, викликати хвилю емоцій і вражень. Щоб висловити подяку всім поетам на Землі, людство відзначає щороку День поезії.

14.03.2022

14 березня - день українського добровольця

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.