library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

19.05.2022

Наукова бібліотека НаУОА отримала доступ до ресурсів Research4Life!

Research4Life надає установам у країнах з низьким і середнім рівнем доходу онлайн-доступ до академічного та професійного контенту. Наразі через війну, яку Росія розпочала проти України, освітні заклади України також отримали цю можливість. Тематика матеріалів охоплює галузі охорони здоров'я, сільського господарства, навколишнього середовища, гуманітарних та технічних наук, а контент включає понад 163 000 книг, 40 000 журналів та 150 ресурсів інших видів. Проект співпрацює з великою кількістю організацій, навчальних закладів, видавців та представляє п'ять колекцій.

18.05.2022

18 травня - Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв з’явився у календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) було прийняте рішення про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах світу.

18.05.2022

До уваги користувачів та випускників 2022 року!

У зв’язку з військовими діями та навчанням студентів дистанційно НБ здійснюватиме звичний прийом літератури, а також безконтактним способом. Користувачам, які не мають заборгованості перед бібліотекою, з’являтися для підписання обхідного листа у Наукову бібліотеку не потрібно.

15.05.2022

15 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

09.05.2022

8 травня - День матері

День матері Україна традиційно відзначає у другу неділю травня. Відбувається це згідно з Указом президента України від 10 травня 1999 року №489/99, свято має міжнародний статус і святкується в десятках країн світу. Діти в цей день дарують своїм матерям квіти, листівки, присвячують їм вірші і пісні. Пам'ятайте, що головне в це свято – ваша увага.

09.05.2022

8 травня - День пам'яті та примирення

8 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни. Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Цьогоріч День пам’яті та примирення Україна зустрічає в умовах повномасштабної війни, яку розпочала росія.

02.05.2022

3 травня - Всесвітній день свободи преси

День відзначається, починаючи з 1993 року, з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

28.04.2022

28 квітня - День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

Цей день був заснований в листопаді 2005-го року. 10-я сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення постановила, що День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї відзначатиметься тепер щорічно, 29-го квітня. Він приурочений дню, коли в 1997-му році ця Конвенція набула повну законну силу на міжнародному рівні.

26.04.2022

26 квітня - роковини трагедії на Чорнобильській АЕС

Чорнобильська катастрофа сталася в ніч на 26 квітня 1986 року. Сьогодні, через 36 років після трагедії, на АЕС з'явилася нова загроза через війну, яку розв'язала росія проти України.

26.04.2022

Христос воскрес! Воїстину воскрес!

З нагоди світлого Христового воскресіння колектив Наукової бібліотеки щиро вітає колег, студентів, співробітників зі святом. Зичимо Вам бути багатими душею на добро, як багатий Великодній стіл, чистими, як Великодній рушник та веселими, як українські писанки. Нехай Пасхальні дні принесуть у Ваші домівки любов та світло, щирість та добро, віру у перемогу в ці нелегкі часи.