library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

17.11.2022

17 листопада - Міжнародний день студента

Міжнародний день студента щороку святкують 17 листопада. Він був заснований на згадку про студентські протести в окупованій Празі в жовтні-листопаді 1939 року, які завершилися розстрілами та затриманнями. Через два роки в Лондоні відбулася Міжнародна зустріч студентів, що боролися проти нацизму, за підсумками якої було вирішено 17 листопада щорічно відзначати День студента.

14.11.2022

13 листопада - 450 років від дня народження Кирила Лукаріса

Жит­тє­вий шлях Кирила Лукаріса був тіс­но пов’яза­ний з ук­ра­їнсь­ки­ми зем­ля­ми, хоч і народився на острові Крит. А не­що­дав­но Синодом Все­ленсь­ко­го пат­рі­ар­ха­ту його за­ра­хо­ва­нодо ли­ку свя­тих. Впро­довж 1594–1600 ро­ків із пе­рер­ва­ми він був рек­то­ром Ос­трозь­кої ака­де­мії та вик­ла­дав грець­ку мо­ву, а також, як то­ді ве­ло­ся, да­вав при­ват­ні лек­ції об­да­ро­ва­ним уч­ням.

09.11.2022

9 листопада - День української писемності та мови

Щорічно 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови.Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ". Під час війни як ніколи стало зрозуміло: мова — також наша зброя!

07.11.2022

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ РАДІОДИКТАНТ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ-2022

Радіодиктант національної єдності цього року традиційно відбудеться у День української писемності та мови – 9 листопада. Розпочнеться він об 11:00 год. Авторкою тексту є українська письменниця та режисерка Ірина Цілик, а сам диктант читатиме акторка Ада Роговцева. Долучитися до участі в диктанті можна у будь-якому зручному форматі – трансляції на радіо, телеканалі та діджитал-платформах.

04.11.2022

4 листопада - 150 років від дня народження Богдана Лепкого

4 листопада виповнюється 150 років від дня народження геніального письменника-патріота Богдана Сильвестровича Лепкого. Це видатний поет, прозаїк, критик, видавець, перекладач, історик літератури, літературознавець, громадсько-культурний діяч, художник, публіцист.

28.10.2022

Доступ до бібліотечних ресурсів

У зв'язку із відключеннями електропостачання бібліотечні ресурси працюють не стабільно. Просимо вибачення за незручності.

28.10.2022

28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

Річницю офіційно затвердив президент України Віктор Ющенко своїм указом 2009 року. Пам'ятний день присвячений тим подіям, які відбувалися за часів Другої світової війни. Саме на українській території проходили вирішальні битви, які відіграли найбільшу роль у результаті всієї війни. 28 жовтня 1944 року після 15 наступальних операцій фронтового та стратегічного масштабу землі України були повністю звільнені від фашистів.

24.10.2022

24 жовтня - День Організації Об'єднаних Націй (ООН)

Саме цього дня 1945 року вступив в силу Статут ООН, підписаний 26 червня 1945 року в Сан-Франциско. Організація Об'єднаних Націй офіційно з'явилася на світ з моменту ратифікації цього основоположного документа більшістю його учасників, в тому числі п'ятьма постійними членами Ради Безпеки.

21.10.2022

21 жовтня - 75 років від проведення операції "Захід"

Операція «Захід» – наймасовіша депортація, здійснена радянською владою в Західній Україні у 1947 році. Однією з її головних цілей було нейтралізувати діяльність Української повстанської армії та тих, хто їй співчував і допомагав. Упродовж доби було вивезено близько 78 тисяч українців до Казахстану та віддалених районів Сибіру. 21 жовтня виповнюється 75 років з дня примусового виселення українців з Батьківщини. Чимало подробиць історикам вдалося дізнатись завдяки розсекреченим архівам СБУ.

14.10.2022

14 жовтня - День українського козацтва

14 жовтня українці святкують одразу три свята: Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва і День захисників та захисниць України. Ці свята пов'язані між собою. День українського козацтва відзначається в Україні з 1999 року згідно з Указом Президента України в день Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня. Це свято прославляє заслуги козацтва в утвердженні української державності та його внесок в історію нашої країни.