library
Головна » Бібліотека » Новини

Новини

20.05.2019

19 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

День пам'яті жертв політичних репресій відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно в третю неділю травня, з метою вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

17.05.2019

18 травня - Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. Музеї є безцінними джерелами пізнання, які освячують наше долучення до культурно-історичних цінностей і духовних реліквій. Самовіддана праця музейних працівників − вірних служителів часу − відзначається високим професіоналізмом, подвижництвом, сприяє примноженню нетлінних духовних надбань.

14.05.2019

14 травня - 90 років від дня народження Бойка Володимира Григоровича

Бойко Володимир Григорович — український вчений-фольклорист, літературознавець. Доктор філологічних наук, професор, один із засновників кафедри фольклористики. Досліджує сучасний стан українського поетичного фольклору, його традиції й новаторство, питання гумору й сатири в літературно-естетичних поглядах І. Франка, український дитячий фольклор, народну прозу, фольклорно-літературні взаємозв’язки, фольклоризм творчості окремих українських поетів.

13.05.2019

Наукова бібліотека отримала доступ до електронного примірника книги Тараса Кузьо "Війна Путіна проти України. Революція, націоналізм і криміналітет"

Автор презентував для електронного доступу користувачам Наукової бібліотека книгу, яка є ґрунтовним дослідженням причин та витоків російської агресії проти незалежної України, історії формування специфічного імперського ставлення російських еліт до України та українців, російсько-українських відносин після розпаду СРСР, а також російської гібридної війни проти України. Публікація є підсумком трирічного дослідницького проекту: у 2013–2016 роках автор 15 разів відвідував міста і села на півдні та сході України, зокрема у зоні бойових дій, де записав близько 300 інтерв’ю. В основу книги покладено результати цього польового дослідження, його обговорення з українськими та західними експертами.

13.05.2019

13 травня - 170 років від дня народження Панаса Мирного (Рудченка)

Панас Мирний - класик української літератури, письменник-реаліст, унікальна, різносторонньо обдарована особистість, він писав і малі прозові твори, і психологічний роман, є в нього і драматургічні твори, і поезії, а також переклади. Творчий доробок Панаса Мирного дуже великий, але в історію української літератури він увійшов як автор психологічної прози. Прозаїк створив величезний роман "Хіба ревуть воли, як ясла повні?", який шість разів перевидавав, доповнюючи все новою інформацією та сюжетом.

13.05.2019

12 травня - День матері

Сьогодні в Україні відзначається День матері. Свято не стало державним, але все більше і більше людей визнають необхідність в особливому дні, який став би торжеством тих жінок, які подарували життя, виховали і кожен день підтримують і люблять нас. Адже поки мама жива – ти все ще дитина, принаймні для неї. Тому кожну другу неділю травня в Україні і ще 85 країнах світу відзначають День матері.

08.05.2019

8 травня - День пам'яті та примирення

Саме в цей день у 1945 році набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. Український Інститут національної пам’яті вважає, що ця дата дає можливість оцінити вагомий внесок українського народу в перебіг і завершення Другої світової війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.

06.05.2019

10 травня - презентація книги проф. Романова Миколи Степановича "Контррозвідувальний режим в Україні"

Подія відбудеться у круглій читальні залі Наукової бібліотеки у п'ятницю 10 травня о 10.30 год.

06.05.2019

3 травня - Всесвітній день свободи преси

Цього року головне святкування Всесвітнього дня свободи преси проходить в Аддіс-Абебі (Ефіопія) з 1 по 3 травня. Загальна тема заходу - «Медіа для демократії: журналістика і вибори за часів дезінформації».

26.04.2019

26 квітня - День Чорнобильської трагедії

У цей день у 1986 році на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух, який спричинив соціально-екологічну катастрофу глобальних масштабів. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.