library
Головна » Бібліотека » Новини » 2024 » 24 травня - день слов'янської писемності і культури

24 травня - день слов'янської писемності і культури

24.05.2024

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова,

ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця,

в яку народ складає і своє давнє життя,

і свої сподіванки, розум, досвід, почування.»

Панас Мирний

 Виникнення письма має надзвичайно важливе значення в історії будь-якого народу. Це одне з найістотніших знарядь культури, яке у просторі й часі розширює функціонування мови. Завданням сучасників є збереження повноти й частоти пам’яті цього важливого історичного знання.

Вийшовши із родини слов’янських мов українська стала невід’ємною частиною всесвітнього простору та є однією з наймелодійніших мов. Мова – це наш скарб, який ми наповнюємо і трансформуємо, зберігаючи її самобутність та унікальність. Писемна та усна мова є основою нашою культурного надбання, важливою частиною ідентичності українців, ознакою нашого народу. Вона жива й розвивається протягом тисячоліть, вбираючи в себе слова та фразеологізми всіх етносів, що проживають в Україні.

Важливо берегти свою мову та культуру, аби вона не зникла та не розчинилась серед інших. Мова – це ще одна наша зброя у протистоянні ворогу.

Україна є невід’ємною частиною європейської родини, бо має одні витоки зі східно – та південоєвропейськими державами, спільну історію, писемність, культуру.

Сьогодні, на культурному фронті триває щоденна боротьба з рашистами щодо збереження українських культурних матеріальних та нематеріальних цінностей!

 

В публікації використано матеріали