library
Головна » Бібліотека » Новини » 2023 » 26 квітня - Найбільша техногенна катастрофа ХХ ст: Чорнобильська аварія

26 квітня - Найбільша техногенна катастрофа ХХ ст: Чорнобильська аварія

25.04.2023

Від гострої променевої хвороби у перші місяці після вибуху на Чорнобильській АЕС загинула 31 людина. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйона людей.

Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2 293 населені пункти. У результаті катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 мільйонів гектарів земель.

За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На Білорусь припало близько 60% шкідливих викидів. 

Наприкінці 1986 року зруйнований реактор Чорнобильської атомної станції накрили спеціальним "саркофагом". За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії.

Чорнобильська катастрофа стала попередженням усьому людству, наскільки крихким може бути наше майбутнє з неконтрольованою радіацією. Нинішня поведінка росії знову ставить світ на межу катастрофи, і це треба зупинити. В день річниці Чорнобильської катастрофи про це варто нагадати усім світовим лідерам.

Дізнатись більше інформації про аварію на Чорнобильській АЕС Ви зможете, відвідавши книжкову експозицію, приурочену річниці тих трагічних подій, що проходить у секторі читальних залів Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія».

У публікації використоно матеріали https://www.rbc.ua/