library
Головна » Бібліотека » Новини » 2022 » 26 квітня - роковини трагедії на Чорнобильській АЕС

26 квітня - роковини трагедії на Чорнобильській АЕС

26.04.2022

26 квітня, в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф. Від аварії в перші місяці загинула 31 людина, ще 134 людини постраждали. З утвореної навколо станції 30-кілометрової зони відчуження евакуювали 116 тисяч чоловік. До листопада 1986 року над зруйнованим вибухом енергоблоком спорудили об'єкт "Укриття". В 2012 році було розпочато будівництво нового укриття. Работи із встановлення нового 110-метрового купола велись упродовж 4-х років, і 29 листопада 2016 року рухома конструкція накрила четвертий блок Чорнобильської АЕС.

Цьогоріч ЧАЕС знову опинилася в небезпеці через повномасштабне вторгнення росії. Окупанти знаходилися на території ЧАЕС п'ять тижнів. За цей час надходили повідомлення про локальні пожежі в Чорнобильській зоні, загасити які Україна не могла через агресорів. Крім того, станція залишалася без електрики, яка так необхідна  для охолодження відпрацьованого палива. Всупереч цьому, 31 березня "Енергоатом" повідомив, що на території ЧАЕС немає російських військ. Також вони зняли облогу зі Славутича і примусили керівників станції підписати "акт прийому-передачі", де зазначили, що впродовж 5 тижнів "забезпечували надійну охорону і оборону" атомної електростанції. Вже 2 квітня над Чорнобильською АЕС знову підняли український прапор.

Дізнатись більше інформації про аварію на Чорнобильській АЕС Ви зможете, відвідавши книжкову експозицію, приурочену річниці тих трагічних подій, що проходить у секторі читальних залів Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія».

У публікації використоно матеріали https://www.rbc.ua/