library
Головна » Бібліотека » Новини » 2022 » 22 cічня - День Соборності України

22 cічня - День Соборності України

24.01.2022

Це свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави. У 2011 році День Соборності поєднали з Днем Свободи, що раніше відзначався 22 листопада, під назвою «День Соборності і Свободи України». Однак 2014 року Указом Президента свято було відновлено як День Соборності України.

Щороку 22 січня весь український народ відзначає день Соборності як шану тому вікопомному Акту злуки, коли були зламані кордони між двома українськими республіками. Маємо надію, що будуть зруйновані кордони і в душах українців, й вони об’єднаються заради одні величної мети – побудови економічної та духовно багатої, вільної й соборної України.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності. З того часу в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щорічно.

Тематична книжкова експозиція діє у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.

У публікації використано матеріали https://www.ukrinform.ua/