library
Головна » Бібліотека » Новини » 2022 » 18 квітня - Міжнародний день пам'яток історичної культури

18 квітня - Міжнародний день пам'яток історичної культури

20.04.2022

Міжнародна рада з питань охорони пам'яток і визначних місць була заснована в 1965 році після прийняття Венеціанської хартії 1964 року. Рада оцінює об'єкти, які пропонуються країнами в Список всесвітньої спадщини ООН.

В Україні цей день називається «День пам'яток історії та культури» і встановлений Указом Президента від 23 серпня 1999 року, його також відзначають щорічно 18 квітня. У липні 2000 року вступив в силу Закон «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні відносини у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини в суспільному житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Відповідно до Закону, об'єкти культурної спадщини, що знаходяться на території України, охороняються державою.

Сьогодні, внаслідок дій російської армії, на території нашої держави зруйновані численні пам’ятки архітектури. Серед них церкви, мечеті, синагоги, театри, пам'ятники, бібліотеки, музеї. Понівечені цілі міста – Чернігів, Суми, Харків, Маріуполь... Все що, ми так бережемо і любимо. Міністерство культури та інформаційної політики вже зафіксовано більше 200 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини в Україні. Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Наразі триває збір доказів злочинів російської федерації проти української культурної спадщини. Міністерство верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.   

У публікації використано матеріали https://mkip.gov.ua/