library
Головна » Бібліотека » Новини » 2022 » 15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, встановлений Указом Президента від 11 лютого 2004 року

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, встановлений Указом Президента від 11 лютого 2004 року

15.02.2022

Ця дата обрана не випадково: 15 лютого1989 року завершилася радянська військова інтервенція в Афганістані. Через жорна тієї війни пройшли 160 тис. українців, 12 тис. з них отримали поранення, контузії, були покалічені, а 3360 - не повернулися до своїх домівок.

Крім афганської, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав - вони виконували «інтернаціональний» борг в Чилі, Іспанії, Єгипті, В'єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба і в інших «гарячих» точках.

Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тис. військовослужбовців.

З самого початку війни на сході України тисячі ветеранів, перш за все «афганців», виступили на захист рідної землі. Зараз вони проходять службу у складі Збройних сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, СБУ та інших силових підрозділах.

В цей день зазвичай відбувається ряд урочистих заходів і церемоній - покладання квітів до пам'ятних знаків, проведення мітингів-реквіємів, зустрічей з учасниками бойових дій на території інших держав. У храмах і монастирях відбуваються панахиди за загиблими та померлими учасниками бойових дій на території інших держав.

У публікації використано матеріали https://www.ukrinform.ua/