library
Головна » Бібліотека » Новини » 7 липня - 100 років від дня народження Петра Яцика – першого мецената нової доби, який вкладав гроші у знання про Україну

7 липня - 100 років від дня народження Петра Яцика – першого мецената нової доби, який вкладав гроші у знання про Україну

07.07.2021

Петро Яцик був одним із меценатів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), «Енциклопедії українознавства», Центру досліджень історії України при Альбертському університеті (Канада), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті. Він заснував Міжнародний конкурс знавців української мови, спеціальний український відділ при Колумбійському університеті (США).

Завдяки Петрові Яцику «Історія України-Руси» Михайла Грушевського видана англійською мовою. Цей проєкт його життя називають найбільш далекосяжним і стратегічним.

Бути чесним, багатим і жертовним, мабуть, це й було життєвою філософією Петра Яцика. Він вважав, що Україна та українці не повинні бути бідними, бо це не їхній природній стан. Він став багатим, але багатим меценатом. 

У публікації використано матеріали https://www.radiosvoboda.org/