library
Головна » Бібліотека » Новини » 14 травня - 150 років від дня народження В. Стефаника

14 травня - 150 років від дня народження В. Стефаника

17.05.2021

14 травня ми відзначаємо 150 років від дня народження видатного українського письменника, громадського та політичного діяча Василя Семеновича Стефаника. Автора називають по-різному: першим українським новелістом, володарем селянських душ, великим майстром слова, володарем тяжкого слова, сільським філософом.
Почав публікувати свої новели 1897 р. у львівському журналі «Літературно-науковий вісник». Твори писав російською, польською та чеською мовами. Згодом у Чернівцях з’явилася перша збірка прози В. Стефаника «Синя книжечка». 1900 р. у Львові побачила світ друга збірка письменника «Камінний Хрест», яка принесла йому популярність. Твори письменника перекладено багатьма мовами світу, зокрема англійською, іспанською, німецькою, польською, російською та іншими.
В. Стефаник – творець і неперевершений майстер дуже стислої за обсягом, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели. Саме В. Стефаник започаткував в українській літературі експресіонізм – напрям, що передбачає зображення внутрішнього через зовнішнє, відображення загостреного суб’єктивного світобачення через гіпертрофоване авторське «Я», зацікавлення глибинними психологічними процесами. Письменник черпав тематичний матеріал з добре знаного йому села. Для нього головним було показати «мужицьку розпуку» в різних аспектах людського життя.
Надзвичайний лаконізм, драматично-трагічне напруження психологічних конфліктів, дух співчуття автора людині, яка страждає під тягарем соціальної несправедливості, – такі характерні особливості індивідуального стилю Стефаника.

У публікації використано допис Tanya Myronets https://www.facebook.com/groups/1546321785470648