library
Головна » Бібліотека » Новини » 8 травня - День пам'яті та примирення

8 травня - День пам'яті та примирення

08.05.2020

Дні пам’яті та примирення проголошено рішенням 59-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року. В резолюції ООН пропоновано усім державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні - 8 і 9 травня, як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

Асамблея також наголосила, що ця історична подія надала умови для створення Організації Об’єднаних Націй, яка покликана позбавити наступні покоління від лихих наслідків війни і закликала держави–члени ООН об’єднати свої зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе, щоб врегулювати усі суперечки мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином не піддавати можливій загрозі міжнародний мир та безпеку.

В Україні День пам’яті та примирення встановлено згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, в Україні розпочато нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

У публікації використано матеріали https://www.ukrinform.ua/