library
Головна » Бібліотека » Новини » 17 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

17 травня - День пам'яті жертв політичних репресій

18.05.2020

Число жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це вражаючі цифри. Одні науковці вважають, що за період від 1920-х і до кінця 1980-х років, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано понад півтора мільйона осіб (із них майже 50% українці). Вагому кількість серед них було розстріляно, решта пройшли тюрми, заслання, вислання (близько 3 мільйонів українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

Терор і репресії вразили майже усі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинилися сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках. Приміром, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць і таборів.

Традиційно, у День пам’яті жертв політичних репресій вищі особи держави покладають квіти до національного меморіального заповідника “Биківнянські могили”. Покладання квітів до пам’ятних знаків відбувається також по всій країні, відбуваються жалобні віче і церемонії.


У публікації використано матеріали https://www.ukrinform.ua/