library
Головна » Бібліотека » Новини » 8 вересня - Міжнародний день грамотності

8 вересня - Міжнародний день грамотності

09.09.2019

Писемність — свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей в світі до чотирьох мільярдів. Проте писемність для всіх — дітей, молоді і дорослих — ще не до кінця досягнута мета.

Неймовірно, але навіть у Європі є мільйони неграмотних людей. За даними експертної групи ЄС, що вивчала це питання, кожен п'ятий європейський підліток у віці 15 років, а також близько 75 млн. дорослих в країнах ЄС не володіють базовими навичками в читанні і письмі, що створює тупикові ситуації при пошуках роботи і посилює ризик бідності та виключення з суспільства.

Рівень грамотності сьогочасної людини невід’ємно пов’язаний із вмінням користуватися новітніми технологіями, зокрема використовувати сучасні засоби масової інформації та комп’ютерної техніки. Інформаційна грамотність – це
грамотність науково-технічна та правова. Грамотна людина має свою думку та вміє правильно її виражати. Одним із заходів, необхідних для підвищення суспільної грамотності, є розширення доступу до засобів масової інформації, як каналів поширення думок.