library
Головна » Бібліотека » Новини » 30 листопада - 70 років від дня народження Ярослава Михайловича Стельмаха

30 листопада - 70 років від дня народження Ярослава Михайловича Стельмаха

30.11.2019

Незважаючи на вагомуі успіхи в галузі художнього перекладу, несподівано для самого себе Я. Стельмах починає писати твори для дітей. У 1975 році вийшла його перша книжка – збірка оповідань "Манок". Через три роки Стельмах  прийнятий до Спілки письменників. Потім були повісті "Химера лісового звіра", "Якось у чужому лісі", "Найкращий намет" та інші.

Широкої популярності набули також п’єси Я. Стельмаха "Гра на клавесині", "Провінціалки" та інші. За два з половиною десятиліття більше 20 п’єс Ярослава Стельмаха було поставлено театральними трупами.

Понад 30 років він працював в драматургії, написав 25 п’єс і зробив майже 50 перекладів драматичних творів. Відбулося більше 100 вистав за його творами, які зіграні 2, 5 тисячі разів, і їх подивилося понад мільйон глядачів.

Україна відмітила драматургію Я. Стельмаха у 1996 році, йому була присуджена премія ім. І. Котляревського, 1999 року він названий кращим драматургом року і, на кінець, за книжку повістей і оповідань для дітей "Голодний, злий і дуже небезпечний" у 2001 році він став лауреатом найвищої літературної премії, якої удостоюються дитячі письменники України – премії ім. Лесі Українки.

У публікації використано матеріали та зображення https://www.ukrlib.com.ua/