library
Головна » Бібліотека » Новини » 30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

30.09.2019

Якщо згадувати старовину, то перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після прийняття християнства. Найбільшою і найбагатшою на той час була бібліотека Софії Київської, заснована в 1037 році Ярославом Мудрим. В цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість.

Сьогодні бібліотечна мережа України налічує близько 40 тис. бібліотек різного відомчого підпорядкування, органів державної і комунальної власності, підприємств, організацій і установ. Вона складається з мережі публічних (в т.ч. спеціалізованих для дітей, юнацтва), технічних, сільськогосподарських, медичних, академічних, освітніх бібліотек і бібліотек вищих навчальних закладів, а також бібліотек для сліпих. З них - 4 мають статус національної, 2 - державні.

Сучасна бібліотека поєднує в собі освіту та інформування, надаючи доступ до свого фонду, та, крім цього, відкриває електронний ресурс для читачів. Її функції стають значно ширшими, адже там проводять виставки, конференції, брифінги та творчі вечори.

Сподіваємося, що День бібліотек – свято не лише для бібліотечних працівників, але й для усіх наших читачів. Зі святом вас, дорогі друзі!