library
Головна » Бібліотека » Новини » Відзначення Дня героїв Небесної сотні

Відзначення Дня героїв Небесної сотні

20.02.2018

Чотири роки тому у цей день під час Революції Гідності, ненависництво  українського народу і тодішнього режиму досягло критичної точки. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Далі, 21 лютого 2014 року, офіційно владою України було юридично визнано жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Також на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, названими у жалобних промовах «Небесною сотнею».

22 січня 2014 року почався сумний список Небесної Сотні, коли у центрі столиці через сутички і численні вогнепальні поранення загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Тоді ж у лісі поблизу Києва було опізнано тіло зі слідами знущань активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Крім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

104 Героям Небесної Сотні Президент України посмертно присвоїв звання Героїв України. Ось так наша держава зробила свій вибір – бути частиною Європи, заплативши надто високу ціну за звільнення від диктатури.