library
Головна » Бібліотека » Новини » 90 років від дня народження Сергія Петровича Плачинди (або за творчим псевдонімом – Сергій Кожухар)

90 років від дня народження Сергія Петровича Плачинди (або за творчим псевдонімом – Сергій Кожухар)

15.06.2018

18 червня — 90 років від дня народження Сергія Петровича Плачинди (або за творчим псевдонімом – Сергій Кожухар) – відомого українського літератора, публіциста, літературного критика.
Сергій Плачинда не тільки автор романів, він сам людина- роман, життя якого сповнене найрізноманітнішими драматичними колізіями та історіями. Він творець Української селянсько-демократичної партії, безпосередній учасник бурхливого національного відродження кінця 80-х та початку 90-х років ХХ століття.
Його життя схоже на гостросюжетний фільм, який міг би принести режисерові не одного «Оскара». Селянський син, із розкуркулених, він пережив і голод 33–го та 47–го років, і натуралізм війни, і агонію сталінізму, і хрущовську відлигу, і брежнєвський «розквіт». Його «Неопалима купина» свого часу була не менш популярна, ніж пізніше «Меч Арея» Івана Білика, а в останні роки він присвятив поверненню в нашу свідомість цілого культурного пласту під назвою «українська міфологія».