library
Головна » Бібліотека » Новини » 9 грудня — 155 років від дня народження Бориса Грінченка, українського письменника, педагога, лексикографа, літературознавця, перекладача, ученого, мовознавця, етнографа, громадсько-культурного діяча.

9 грудня — 155 років від дня народження Бориса Грінченка, українського письменника, педагога, лексикографа, літературознавця, перекладача, ученого, мовознавця, етнографа, громадсько-культурного діяча.

12.12.2018

Автор фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури. Укладач чотиритомного тлумачного «Словаря української мови».

У 5 років Б. Грінченко навчився грамоти, і з того часу зростав серед книжок батьківської бібліотеки - Вальтера Скотта та Віктора Гюго, Миколи Гоголя та Олександра Пушкіна. Справжнім одкровенням став для нього "Кобзар", що і визначило його письменницьку долю - під впливом творів Т. Шевченка юнак почав писати українською мовою.

Народившись у рік заборони української мови, Борис Грінченко увійшов в історію, літературу, культуру як оборонець усього національного. У нього і псевдонім був промовистий, символічний - "Вартовий" - той, хто стоїть на сторожі, оберігає, охороняє.

Усе своє життя, лише 46 років, Борис Грінченко віддав невтомній праці на благо української культури. "Він більше працював, ніж жив", - кажуть про нього сучасники.