library
Головна » Бібліотека » Новини » 3 травня за ініціативою Генеральної конференції ЮНЕСКО з 1993 року відзначається Всесвітній день свободи преси

3 травня за ініціативою Генеральної конференції ЮНЕСКО з 1993 року відзначається Всесвітній день свободи преси

03.05.2018

Цей день відзначається, починаючи з 1993 року, за ініціативою Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана "Віндхукська декларація", в котрій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси і її демократичний характер.

Гололовні заходи, організовані спільно ЮНЕСКО і урядом Республіки Гана, відбудуться в Акрі (Республіка Гана) 2-3 травня 2018 року. В цьому році глобальна тема святкування - "Тримати владу під контролем: ЗМІ, правочинність і верховенство права". Тема присвячена питанням ЗМІ і прозорості політичного процесу, незалежності і медійної грамотності судової системи, а також підзвітності державних органів перед представниками громадськості.

Крім того, за кілька днів до Всесвітнього дня свободи преси американська суспільна організація Freedom House публікує щорічний звіт про свободу преси - один із найбільш авторитетних звітів про стан преси в світі.