library
Головна » Бібліотека » Новини » 29 січня, українська громада вшановує пам’ять Героїв Крут

29 січня, українська громада вшановує пам’ять Героїв Крут

29.01.2018

Саме цього дня, у 1918 році поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, кількасот молодих патріотів, київських студентів і бійців вільного козацтва щойно створеної Української Народної Республіки прийняли нерівний бій із 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова. Бій тривав лише 5 годин, і для перебігу військових дій громадянської війни вирішального значення не мав, але завдяки героїзму української молоді, яка загинула у нерівному бою, на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі, молоді захисники ціною власного життя вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

Ця історія досі викликає неоднозначні оцінки, як з боку суспільно-політичної свідомості обох держав, учасниць згаданої події, так і з боку суто історичного підходу авторитетних дослідників. Та, не дивлячись ні на що, цей день назавжди залишиться в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для прийдешніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї батьківщини. День пам’яті Героїв Крут.

З метою вшанування пам’яті про подвиг, який став символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну Україну, запрошуємо усіх відвідати виставку книг, що відкрилась у читальній залі Наукової бібліотеки Національного університету «Острозька академія».