library
Головна » Бібліотека » Новини » 23 квітня — Всесвітній день книги та авторського права (World Book and Copyright Day)

23 квітня — Всесвітній день книги та авторського права (World Book and Copyright Day)

23.04.2018

В цей день в 1616 році пішли з життя М.Сервантес, У.Шекспір та Інка Гарсіласо де ла Вега. Закономірно, що  Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка  проходила в 1995 році в Парижі вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи усіх, а особливо молодь, знаходити задоволення в читанні.  Завдяки книзі ми отримуємо доступ не тільки до знань, але й ідей, духовних і моральних цінностей.

Існує традиція у сьогоднішнього свята — щорічно, починаючи з 2001 року, в цей день називається місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (призначається на 1 рік). В відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО і трьох міжнародних професійних книговидавничих організації.

Відзначаючи Всесвітній День книги та авторського права, ми всі повинні особливу увагу приділити важливій ролі книги в збереженні та примноженні культури кожної держави. Адже книга — це кращий помічник в наших спільних зусиллях із захисту і збагачення культурного спадку людства. Через це щорічно число різних ініціатив і заходів, приурочених цьому Дню зростає, розширюється їх географія проведення. Серед найбільш популярних в багатьох країнах світу традиційно — це книжкові ярмарки і виставки, публічні читання творів світових класиків літератури і різноманітні культурно-розважальні заходи.