library
Головна » Бібліотека » Новини » 22 червня 1941 року було порушено Радянсько-німецький пакт про ненапад і Німеччина почала війну проти Радянського Союзу.

22 червня 1941 року було порушено Радянсько-німецький пакт про ненапад і Німеччина почала війну проти Радянського Союзу.

22.06.2018

22 червня 1941 року було порушено Радянсько-німецький пакт про ненапад і  Німеччина почала війну проти Радянського Союзу - на фронті шириною 3 тисячі кілометрів чотири групи армій загальною чисельністю 157 дивізій і 12 бригад розгорнули наступ в трьох напрямках. Цього ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія.

Багато років був міф, що напад Гітлера був для СРСР раптовим, пізніше стали говорити, що цей стратегічний момент прогавив Сталін. Причому одні переконують, що це сталося через брак достовірної інформації від розвідки, інші - що через параноїдальну підозрілість і недовіру вождя до розвідників.

В останні роки, коли стали розсекречувати архіви 1941 року, почали буквально сипатися все нові факти.  Одні кажуть, що в передвоєнні роки радянська розвідка відрізнялася неймовірною ефективністю і розкрила чи не всі таємниці "Третього рейху". Інші ж зазначають: хоч донесення з усього світу і йшли в Москву кілограмами, але відповідей на головні питання - де, якими силами, і коли нападуть гітлерівці - не містили.

Сьогодні вже мало залишилося у живих тих, хто зі зброєю у руках захищав тоді нашу країну. З кожним роком їх невблаганно стає все менше і менше. Та всі, хто здобував Перемогу, навічно залишаться у вдячній пам'яті нащадків, а спомин про них передаватиметься з покоління в покоління.

Запрошуємо відвідати тематичну експозицію, що проходить у секторі читальних залів Наукової бібліотеки.